Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kandidaterna flaggar för närservice – men det är svårt att sia om hur pusslet i det nya välfärdsområdet läggs

En byggnad i Sjundeå där bäddavdelningen och hälsocentralen finns.
Bildtext De lokala hälsocentralerna kan erbjuda trygg, bekant och smidig vård. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Tre kandidater från tre partier säger alla samma sak. Den egna ortens hälsocentral behövs och i andra fall än rutinärenden ska den första vårdkontakten vara personlig. Men de ser även möjligheter att utveckla digitala tjänster.

– Det är nog en stor utmaning, riktigt ärligt.

Så sammanfattar Merja Laaksonen från Sjundeå, kandidat för Svenska Folkpartiet, arbetet som väntar de förtroendevalda med att utforma Västra Nylands välfärdsområde i praktiken.

Arbetet i nämnderna också viktigt

Som medlem i ett parti som jobbar för det svenska språket vill hon bevara så mycket av den lokala närservicen som det bara går.

Därför betonar hon hur viktigt det är att folk röstar.

Leende kvinna
Bildtext Merja Laaksonen säger att närservice är viktigt för Sjundeåborna eftersom många är beroende av egen bil. Arkivbild.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

– Med den här strukturen så är det inte alls självklart att den egna kommunen eller ens de västligaste delarna av Nyland får in så många kandidater i fullmäktige.

Därför menar hon att det är viktigt att västra Nyland får in tillräckligt många representanter i olika nämnder, eftersom det är där en stor del av det konkreta arbetet kommer att ske.

De lokala hälsocentralerna behövs av olika orsaker

Samlingspartiets Ville Ekroos från Hangö reagerade nyligen på en rubricering där hans eget parti framstod som mer villig att ge avkall på närservice än till exempel Merja Laaksonens parti.

– Det är klart vi ska ha en hälsocentral i Hangö i framtiden också, jag ser inte ens att den skulle vara hotad.

Av samma åsikt är De Grönas kandidat Ira Donner.

– Om jag tänker på vilka tjänster som är de som jag själv mest anlitar i egenskap av 70-plus, så är det hälsocentralen och tandvården.

Både Ville Ekroos och Ira Donner ser att de lokala hälsocentralerna behövs för att det inte ska bildas proppar på andra enheter.

Man med skärmmössa
Bildtext Ville Ekroos har ett företag som jobbar med sjukhusutrustning. Han är för att utveckla digitala tjänster, men säger att det viktigaste i vården ändå är en "varm hand". Arkivbild.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Ville Ekroos tycker det är för mycket fokus på hotbilder och vill istället se det nya välfärdsområdet som en möjlighet att utveckla vården lokalt.

– Om ett år ska du få minst lika bra service i Hangö, om inte ännu bättre. Och det gäller alla tjänster, inte bara hälsocentralen.

– Jag tror vi alla tänker att vården flyttas upp ett steg nu, säger Ira Donner.

kvinna i randigt
Bildtext De Grönas Ira Donner är övertygad om att det nya välfärdsområdet kan erbjuda nya möjligheter att erbjuda bra tjänster nära och snabbt, men säger att det också kräver nytänk. Arkivbild.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Merja Laaksonen å sin sida menar att det skulle bli mycket svårt för Sjundeåborna om den egna hälsocentralen drogs in.

– Här i Sjundeå är det nästan 20 kilometer till de närmaste grannarna och eftersom vi har ganska dåliga allmänna kommunikationsmedel så betyder det att du måste ha egen bil. Det är inte bra för miljön heller. Dessutom är det större chans på en liten ort att du träffar personal som jobbat länge på samma plats.

Viktigt att träffa vårdpersonalen personligen

Alla tre förespråkar, föga förvånande, att den första vårdkontakten ska kunna ske öga mot öga.

Undantag finns, till exempel i fråga om rutinärenden eller där det skulle vara besvärligt att ta sig till en fysisk plats. Samtidigt säger de att man måste vara öppen för att utveckla nya tjänster så att invånare i mer avlägsna trakter får lika god vård som de som bor mer centralt.