Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tonga fortfarande så gott som helt avskuret från omvärlden – oklart hur svårt önationen drabbades av lördagens vulkanutbrott och tsunami

Från 2022
Uppdaterad 17.01.2022 14:34.
Programmet är inte längre tillgängligt
Tsunamin efter vulkanutbrottet på Tonga kändes av från Japan till USA - gator i peruanska kuststäder översvämmades - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är två dagar sedan som vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha´apai fick ett massivt utbrott och orsakade en tsunami som kändes av runt om i världen. Men fortfarande är det oklart hur svårt Tonga drabbades. Önationen är så gott som helt avskuren från omvärlden.

Eftersom telefonförbindelserna ligger nere och en internetkabel på havsbottnen förstördes är det omöjlig att säga hur svåra skadorna på Tonga är.

Omvärlden har bara fått information om händelserna i öriket via en handfull satellittelefoner och Tongas oroade grannar, med Nya Zeeland i spetsen, försöker febrilt få reda på vad som har hänt.

Än så länge har ändå inga dödsfall rapporterats på de 176 öarna där drygt 100 000 personer bor.

Men förstörelsen tros vara stor i flera områden.

Satellitbild på vulkanutbrottet på Tonga
Bildtext Satellitbild av vulkanutbrottet.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Spaningsplan har skickats till Tonga

Både Australien och Nya Zeeland skickade på måndagen spaningsplan till Tonga för att bedöma skadorna från luften.

Och båda länderna har militärplan som är redo att åka iväg och antingen fälla ner förnödenheter över Tonga eller landa om landningsbanorna är i skick och askmolnet efter vulkanutbrottet har skingrats.

Flygplan i Nya Zeeland
Bildtext Nya Zeeland skickade på måndagen ett spaningsplan för att bedöma skadorna på Tonga.
Bild: Reuters

Biståndsorganisationer, som vanligtvis skulle mobilisera humanitär hjälp, säger att de måste vänta eftersom de inte får kontakt med lokal personal och det är omöjligt att säga hurdant läget på Tonga är.

När hjälparbetet väl kommer igång kan covidrestriktioner sätta käppar i hjulen. Öriket fick sitt första coronavirusfall först i början av januari i år.

Vulkanutbrottet hördes ända till Alaska

Lördagens vulkanutbrott var ett av de största som har registrerats på årtionden i området. Vulkanen spydde ut aska och gas 30 kilometer upp i luften och askan spred sig över stora delar av Stilla havet.

Vulkanen hade under flera dagar haft mindre utbrott innan lördagens massiva utbrott inträffade.

Vulkanutbrottet på Tonga sett från rymden
Bildtext Vulkanutbrottet sett från rymden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utbrottet registrerades runt om i världen och hördes ända till Alaska och orsakade en tsunami som översvämmade kustområden från Japan till USA.

Tongas huvudstad Nuku'alofa uppskattas vara täckt av upp till två centimeter aska, som bland annat kan orsaka andningssvårigheter.

Sjunken båt efter tsunami som orsakades av vulkanutbrott på Tonga
Bildtext Tsunamin som orsakades av vulkanutbrottet sänkte båtar i Nya Zeeland.
Bild: TELEVISION NEW ZEALAND LTD

Askan tros också ha förorenat dricksvattnet, därför satsar Nya Zeeland i första hand på att försöka leverera vatten till Tonga.

Elförsörjningen verkar ändå nu vara återställd i stora delar av huvudstaden.

Tonga kan vara isolerat i veckor

När kommunikationen till omvärlden kommer att fungera igen är oklart. Det kan ta flera veckor att reparera den förstörda internetkabeln.

Enligt internetoperatören ligger det närmaste kabelläggningsfartyget i hamnen i Port Moresby i Papua Nya Guinea, över 4 000 kilometer bort.

Översvämmade gator i Peru efter en tsunami
Bildtext Gator i flera kuststäder i Peru översvämmades av tsunamin.
Bild: Reuters

Det är inte första gången som Tonga är avskuret från omvärlden. Senast det hände var år 2019 när ett fartygsankare bröt en undervattenskabel. Då tog det två veckor innan man fick kontakt med omvärlden igen.