Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland och Belarus annonserar stor militärövning i februari: "Meddelar nu så vi inte anklagas för att förbereda krig"

Från 2022
Uppdaterad 17.01.2022 16:16.
Belarus president Alexander Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Aleksandr Lukasjenko har igen närmat sig Putins Ryssland efter att han lät kväsa massprotester mot sitt styre efter valfusket år 2020 och västländerna införde sanktioner mot honom.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Länderna ordnar omfattande militärövningar då läget mellan Ryssland och väst blir allt spändare. Belarus president Aleksandr Lukasjenko säger att han meddelar om övningarna för att inte anklagas för att förbereda krig.

Samtidigt som spänningarna mellan Ryssland och Nato blir allt värre över de ryska styrkorna stationerade vid Ukrainas gräns, meddelar Belarus att en stor militärövning med Ryssland ska hållas i landet i februari.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko meddelade om övningen i ett möte med sin regering som sändes i tv.

Exakt hur många soldater, vilka enheter och vilken utrustning som ska delta är oklart.

Det belarusiska säkerhetsrådet meddelade på måndag eftermiddag att ryska styrkor som ska delta i övningen redan har börjat anlända i landet.

Övningen ska ändå hållas i södra och västra Belarus, alltså nära gränsen till både Ukraina och Nato-länderna Polen och Litauen.

Belarus ett orosmoment

Ryssland har för tillfället så gott som hela det västra militärdistriktets rörliga styrkor stationerade kring gränsen mot Ukraina.

Ukrainsk soldat spanar vid fronten i Donetsk.
Bildtext En ukrainsk soldat spanar vid fronten, där läget har varit spänt sedan Ryssland skickade en stor styrka till gränsen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Landet har använt spänningarna kring upptrappningen för att kräva omfattande eftergifter av Nato, bland annat skriftliga garantier om att alliansen inte antar fler medlemmar.

Trots att Rysslands regering har sagt att den inte planerar en invasion, har bland annat president Vladimir Putin hotat med vad han kallar militärtekniska medel mot Ukraina.

Ukrainas ledning och Nato har också sett att det finns en risk för att Ryssland kan använda Belarus som genomfartsland för en invasion.

Övningen kommer troligen att väcka oro både i Kiev och i Natohögkvarteret i Bryssel.

"Meddelar så vi inte anklagas för krigsförberedelser"

Lukasjenko bad under mötet försvarsministeriet slå fast det exakta datumet för övningen.

– Låt oss veta så snabbt som möjligt så att vi inte anklagas för att samla trupper ur det blå, som om vi förberedde oss på att dra ut i krig, sade Lukasjenko.

Belarus president Alexander Lukasjenko.
Bildtext Lukasjenko anklagas för att ha låtit sätta igång gränskrisen med Polen genom att skicka immigranter till gränsen.
Bild: EPA

Enligt Lukasjenko var övningens syfte att öva försvar i fall av ett angrepp mot landet.

– Det här ska vara helt normala övningar för att utarbeta en plan för att svara mot de här styrkorna i väst och söder i fall av en konfrontation, sa Lukasjenko.

"Inte vi som trissar upp spänningarna"

Lukasjenkos beskrivning av övningen som ett sätt att öva för ett möjligt angrepp från Nato-länderna och Ukraina följer liknande retorik från Ryssland om hot och upptrappning från alliansens sida.

Rysslands president sa att rapporter om att Estland ska hysa 5000 amerikanska soldater bevisar att ryska farhågor om att Nato samlar trupper vid ryska gränsen stämmer.

– Det är precis sådant som bevisar att vi har orsak att vara oroade och att det inte är vi som är orsaken till att spänningarna har trissats upp, sa Putins talesperson Dimitri Peskov.

Ryssland tros nu ha långt över 100 000 man vid den ukrainska gränsen.

Artikeln uppdaterad klockan 16:15 med uppgifter om att ryska styrkor redan är på plats i belarus för övningen.