Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Avgående vårdchefen i Hangö: Den konstanta personalbristen leder till illamående och dålig stämning bland vårdpersonalen

Från 2022
Uppdaterad 18.01.2022 13:35.
Bild på en anställd inom social- och hälsovården. Bilden är fotograferad bakifrån.
Bildtext Bristen på behörig personal sätter press på personalen på plats. (Arkivbild)
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Ökat illamående bland vårdpersonalen bidrar till mer jobb för Arne Nummenmaa som på deltid ska sköta uppgiften som grundtrygghetsdirektör. Tiden räcker helt enkelt inte till och därför beslutade Nummenmaa att säga upp sig.

Stadsstyrelsen beviljade Arne Nummenmaa avsked på sitt möte i går kväll (18.1).

Planen var att han skulle jobba tre dagar i veckan som grundtrygghetsdirektör och sedan jobba med sitt företag resten av arbetsveckan. Det här visade sig ändå vara en omöjlig ekvation.

"Samarbetsproblemen har bara ökat. Brister inom personalens välbefinnande har lett till otaliga anmälningar om trakasserier, olust och för stor arbetsbörda", skriver Nummenmaa i sin avskedsansökan.

Det är helt enkelt brist på behörig personal som leder till en ond kedjereaktion

Arne Nummenmaa

Den här gången handlar det inte bara om hemvården utan om grundtrygghetssektorn i stort. Men vad är grunden till den dåliga stämningen och samarbetsproblemen? Det handlar bland annat om bristen på personal svarar Nummenmaa.

– Det är för mycket arbete som gör att man börjar må dåligt och känner sig olustig. Det är ingalunda bara ett problem för Hangö stads del utan ett allmänt förekommande problem inom grundtryggheten i landets städer. Det är helt enkelt brist på behörig personal som leder till en ond kedjereaktion.

Tandvården, den så kallade bäddavdelningen, den sociala sidan och hemvården har exempelvis till och från lidit av personalbrist, räknar Nummenmaa upp.

En man i orange tröja lutar mot en stenvägg och tittar in i kameran. Han ler.
Bildtext Arne Nummenmaa har sedan januari 2021 vikarierat Elisabeth Kajander på posten som grundtrygghetsdirektör i Hangö.
Bild: Yle

"Problemet är inte personalen"

Grundtrygghetssektorn i Hangö har en personalstyrka på över 200 och om redan två mår dåligt är det två för mycket, påpekar Nummenmaa och vill tydligt understryka att problemet är personalbristen – inte personalen.

– Just den här helheten att de som är på arbete känner att man inte på ett normalt vettigt sätt till exempel kan pricka in sin semester eller att det blir kaos för de andra om man själv blir sjuk - det här gör att folk mer eller mindre, för att säga det enkelt, jobbar ihjäl sig och börjar må dåligt.

Coronaläget och vårdreformen spelar in

Det har förekommit problem en längre tid, erkänner stadsdirektör Denis Strandell och nämner att coronaläget ställer till det ytterligare.

– Det är klart att i en situation med corona som belastar just den sektorn allra mest så accentueras till exempel sådana problem som att man har problem med resurser. Det här skapar i sig självt ytterligare problem.

Också social- och hälsovårdsreformen kan skapa oro hos personalen, tror Strandell och påpekar att det förberedande arbetet i kommunerna inför reformen i många fall sköts utan tilläggsresurser.

– Hela sektorn är ju i kommunerna i stor omvandling i och med att vi håller på med social- och hälsovårdsreformen. Kommunerna kommer att sköta den här verksamheten i 11,5 månader och efter det tar välfärdsområdena över. Redan förändring i sig och det att man vet att verksamheten inte fortsätter så som den har gjort hittills skapar ju kanske lite spänningar.

Man hoppas ju att det går mot det bättre och att välfärdområdet kommer att ha mer resurser att sätta in

Denis Strandell

Vårdreformen för med sig nya arbetssätt

Det tycks inte finnas någon enkel lösning på problemet men jag hör mig för ifall den stundande social- och hälsovårdsreformen kanske kan hjälpa upp situationen?

– Man hoppas ju att den ska lösa en massa olika problem. Om det gör det i förlängningen är svårt att säga. Det är klart att när det börjar från början och man skapar nya rutiner, arbetssätt och personalpolitik så borde det ju få konsekvenser. Man hoppas ju att det går mot det bättre och att välfärdsområdet kommer att ha mer resurser att sätta in, säger Denis Strandell.

Porträttbild på Denis Strandell.
Bildtext Stadsdirektör Denis Strandell lovar att Hangö stad kommer fram till en lyckad lösning fram till vårdreformen nu när ställföreträdande grundtrygghetschefen har sagt upp sig.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Med tanke på personalens välmående tror Arne Nummenmaa att det nu inför social- och hälsovårdsreformen är särskilt viktigt för närförmännen att orka och att tillräckligt ofta hålla utvecklingssamtal och överlag vara lyhörda för önskemål från fältet. Men i samma andetag konstaterar han:

– Men det är ju den där eviga tidsbristen – chefen ska ju också ha tid att föra de där utvecklingssamtalen. Men det brukar ändå vara så att det på sikt sparar in.

Utredning ska bidra till nöjdare personal inom hemvården

Personalen inom hemvården har länge varit missnöjda med sina anställningsförhållanden. Hangö stad har tagit itu med problemen och gör nu en utredning tillsammans med ett konsultbolag. Förhoppningen är att utredningen ska ge en bild av läget och i förlängningen bidra till förbättring och en nöjdare personal.

I samma veva som utredningen ska vara klar slutar Arne Nummenmaa jobba som grundtrygghetsdirektör och fokuserar i stället på sitt företag. Hangö stad beviljade avsked från och med den 7 mars.

Hur svårt blir det att hitta en ny grundtrygghetsdirektör?

– Det är klart att med den situationen vi har i dag med 11,5 månader framför oss så är det ju helt otänkbart att man skulle söka efter en bestående lösning utan nu får vi ju göra någon form av tillfällig lösning. Jag har ganska klart för mig hur vi ska göra i det här fallet men det är inget jag yppar i det här skedet, säger Denis Strandell.

Diskussion om artikeln