Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många elever och lärare i Österbotten sitter i karantän – tufft jobb att smittspåra och hitta vikarier

Uppdaterad 17.01.2022 22:22.
elever jobbar
Bildtext Arkivbild. Undervisningen försvåras av att många elever är sjuka eller sitter i karantän. Det är också svårt att hitta lärarvikarier.
Bild: Frans Villanen

Många elever och lärare i Österbotten är sjuka eller satta i karantän. I Solf skola i Korsholm var 40 procent av eleverna hemma under måndagen. Det är också utmanande att hitta vikarier.

I Solf skola i Korsholm var fyra klasser, eller ungefär 40 procent av eleverna, hemma under måndagen. Det svåra coronaläget gör att frånvaron är stor bland både elever och lärare.

Rektor Marica Friman ägnade måndagsförmiddagen och en stor del av helgen åt smittspårning.

Det var på torsdagen förra veckan som vardagen ställdes på ända i Solf skola.

– Sedan dess har det varit intensiva dagar vad gäller smittspårning. Men i morgon kommer två klasser tillbaka till skolan och på fredagen får ytterligare två klasser återvända, säger Friman.

Rektor Marika Friman
Bildtext Rektor Marica Friman i Solf skola har fått ägna sig en hel del åt smittspårning.
Bild: Yle/Filip Stén

Utmanade med halva klassen på distans

Tidigare var det kommunens smittspårare som ringde upp Friman för att meddela om coronasmitta och exponeringar.

Nu blir det allt vanligare att en förälder meddelar om coronasmitta i familjen efter att hemmatester blivit vanligare och rekommendationerna för testning ändrats.

– Då är det jag som ringer upp smittspårningen som hjälper oss att reda ut situationen. Samarbetet löper smidigt, säger Friman.

Det är enklare om man får koncentrera sig på endera distans- eller närundervisning. Mellanvarianten är knepigast.

― Marica Friman, rektor i Solf skola

Att pussla ihop vardagen i skolan är inte det enklaste när många lärare och elever är borta. Det rör sig inte bara om coronasmitta och karantäner utan också om vanliga förkylningar.

I Solf skola kan elever som sitter i karantän eller isolering följa med undervisningen över nätet. Men det är inte så lätt för en lärare att undervisa när halva klassen är på plats och resten på distans.

– Det är utmanande att lägga upp undervisningen. Det är enklare om man får koncentrera sig på endera distans- eller närundervisning. Mellanvarianten är knepigast, säger Friman.

Svårt att hitta vikarier

Även i skolorna i Vasa är det besvärliga tider, säger bildningsdirektör Christina Knookala. I nästan alla skolor har man elever och lärare i karantän.

– Alla svenskspråkiga skolor har närundervisning, men en finskspråkig skola jobbar på distans eftersom så många lärare är satta i karantän, säger Knookala.

Leende kvinna står framför skolbyggnad.
Bildtext I Vasa sitter elever och lärare i karantän i nästan alla skolor, berättar bildningsdirektör Christina Knookala.
Bild: Anna Wikman / Yle

Att hitta lärarvikarier är det mest utmanande just nu i både Vasa och Närpes. I Närpes är sex hela klasser för tillfället satta i karantän.

– Den största utmaningen just nu är att hitta tillgänglig personal, säger Närpes bildningsdirektör Åsa Snickars.

I Vasa har man har redan kallat in alla dem som brukar vikariera i skolan.

– I viss mån lyckas vi hitta vikarier, men en del pensionärer upplever att de befinner sig i riskzonen och ställer därför inte så gärna upp, säger Knookala.

En kvinna med kort mörkt hår står i en mörk korridor.
Bildtext Närpes bildningsdirektör Åsa Snickars säger att den största utmaningen är att hitta vikarier.
Bild: Yle/Juho Teir

Trots en omfattande smittspårning och många frånvarande säger Marica Friman att Solf skola är lyckligt lottad. Här har man lyckats hitta vikarier för de lärare som är satta i karantän.

– Vi har haft den stora turen att hitta vikarier och från och med i morgon borde flera lärare vara på plats igen, säger Friman.

Många påverkas av ett positivt fall

Marica Friman säger att ett coronafall får stora konsekvenser. En smittad elev leder till exponeringar som gör att en hel klass i värsta fall sätts i karantän.

– Om en smittad elev har åkt skoltaxi kan det påverka elever i flera klasser.

Friman säger att situationen just nu är tuff, men Solf skola hade en rätt så lugn höst. Nu hoppas Friman att den nya smittvågen snabbt ebbar ut.

– Att jobba så här är ohållbart i längden.

En stor utmaning är att läget ändrar mycket snabbt och det gör även coronarekommendationerna, säger Friman.

På måndagen kom Österbottens välfärdsområde med nya karantänsanvisningar för skolorna. Enligt de nya anvisningarna, som är gemensamma för hela området, ska ett smittfall inte automatiskt innebära att hela klassen sätts i karantän.

En knagg med rockar.
Bildtext Ett fall av coronasmitta i en skola kan påverka många.
Bild: Silja Viitala / Yle

Kortare karantänstid betyder mindre frånvaro

Förra veckan var direktiven att elever ska sitta i karantän i tio dagar. Nu är det fem dagars karantän som gäller. Det här har stor betydelse för den enskilda elevens inlärning.

Både Marica Friman och Åsa Snickars säger att en kortare karantänstid har stor betydelse för den enskilda eleven.

Christina Knookala säger att undervisningen är utmanande och att lärarna undervisar i klasserna och ger uppgifter till de elever som är frånvarande.

– Alla försöker pussla ihop vardagen så gott det går. Men vi har inte infört någon hybridundervisning, säger Knookala.

Alla försöker pussla ihop vardagen så gott det går

― Christina Knookala, bildningsdirektör i Vasa

I Närpes får de barn som sitter i karantän eller isolering följa med undervisningen på nätet.

– Vi har inte särskild distansundervisning, men eleverna får följa med undervisningen i klassen via skärm. Men hur länge de orkar följa och koncentrera sig beror ju på elevens ålder, säger Åsa Snickars.

Pandemin sätter spår i elevernas inlärning

Knookala hoppas på att läget lättar och att vaccinationerna hjälper till att skapa en mera normal vardag. Knookala säger att de många karantänerna säkert kommer att synas i elevernas inlärning.

– Det kommer att synas i vardagen också efter att läget lugnat ner sig. Så pass många är satta i karantän att det påverkar inlärningen. Under våren får vi följa upp om eleverna hunnit med.

I Närpes var coronasituationen tuff redan i slutet av förra åter. När klasser sätts i karantän i flera repriser sätter det spår i inlärningen säger Åsa Snickars.

– Vi hoppas att den här varianten inte slår lika hårt och att karantänsreglerna är mildare. Vi kommer inte ifrån att pandemin sätter sina spår. Det är en skuld vi kommer att få jobba ikapp under de närmaste åren, säger Åsa Snickars.

Oppilas viittaa oppitunnilla
Bildtext Pandemin kommer att sätta sina spår i inlärningen, tror Närpes bildningsdirektör Åsa Snickars.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Artikeln är uppdaterad 17.1.2022 med stycket om de nya karantänsanvisningarna.