Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Novak Djokovics nästa grand slam-bekymmer: Kan stoppas från Franska öppna

Uppdaterad 17.01.2022 18:19.
Novak Djokovic tittar nedåt.
Bildtext Novak Djokovic hann vara elva dagar i Melbourne.
Bild: Lehtikuva

Ovaccinerade tennisstjärnan Novak Djokovic är tillbaka i hemlandet efter att ha blivit utslängd från Australien. Samtidigt ser serbens deltagande i Franska öppna allt knepigare ut.

Australian Open körde igång med öppningsrundan på måndagen, men grand slam-turneringen har figurerat frekvent i världspressen redan en längre tid tack vare Djokovic.

På söndagen stod det efter ett domstolsbeslut klart att superstjärnan inte får bli kvar i Australien. Djokovic får nu inte söka visum i landet på tre år, men premiärministern Scott Morrison har öppnat för undantag.

– Jag vill inte säga något som kan försvåra möjligheterna att göra rätt bedömning för ministern. Men under treårsperioden finns det en möjlighet att komma tillbaka under rätt omständigheter, förklarade Morrison i australisk radio.

Stort medieuppbåd vid Belgrads flygplats.
Bildtext Medieuppbådet var stort vid Belgrads flygplats när Novak Djokovic anlände vid lunchtid på måndagen.
Bild: BOZIC/BETAPHOTO/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Franska öppna i fara för Djokovic?

Liksom rivalerna Rafael Nadal och Roger Federer jagar Djokovic en historisk 21:a grand slam-titel. Frågan är när serben nästa gång får fortsätta sin jakt på rekordet.

Ovaccinerade Djokovics deltagande i vårens Franska öppna är nämligen i fara. Franska idrottsministeriet slog på måndagen fast att man bara tillåter vaccinerade spelare att delta i turneringen.

Den franska regeringen ska införa krav på vaccinationsbevisning för idrottare som tävlar i landet.

Mer specifikt betyder bestämmelsen att personer över 16 år måste ha vaccinpass för att komma in på offentliga platser, såsom idrottsarenor. Kravet "gäller alla, så väl funktionärer som elitidrottare, inklusive de som kommer från utlandet, tills vidare".

Alla detaljer är ändå inte fastställda, till exempel vilka regler som gäller för personer som haft viruset tidigare.

Nadal: "Vore idealt att de bästa deltar"

I skuggan av Djokovic-soppan har alltså öppningsrundan av Australian Open dragit igång. Rafael Nadals jakt på grand slam-titel nummer 21 började planenligt.

Amerikanen Marcos Giron fick se sig slagen av spanjoren i tre raka set, med siffrorna 6–1, 6–4, 6–2.

Vad media ville snacka om efteråt? Avsaknaden av en viss serbisk världsetta.

– Det ideala inom sporten är att det är de bästa som deltar. Ärligt talat så önskar jag honom bara allt gott. Jag tycker att situationen har varit en röra. Han är nog inte den enda som misskött sig, funderade Nadal.

Rafael Nadal höjer näven.
Bildtext Rafael Nadal är som väntat vidare till den andra rundan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Måndagens mest anmärkningsvärda resultat hittas på damsidan. Mästaren från 2020, Sofia Kenin, är redan ute.

Den amerikanska världselvan förlorade mot landsmaninnan Madison Keys med 6–7 (2–7), 5–7. Också underbarnet Coco Gauff fick respass – kinesiskan Wang Qiang vann med klara 6–4, 6–2.

Källor: AFP, AP