Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maltas första toppjobb inom EU – Roberta Metsola valdes till parlamentets talman

Uppdaterad 18.01.2022 12:43.
EU-parlamentets vice talman Roberta Metsola talar under parlamentet session i Strasbourg den 14 september 2021.
Bildtext Kristdemokraten Roberta Metsola är förhandsfavorit då Europarlamentet röstar fram ny talman.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Som väntat valdes den 42-åriga maltesiska kristdemokraten och vicetalmannen Roberta Metsola till talmans i EU-parlamentet. Metsola fick över hälften av rösterna redan i första omgången. Metsola fick 458 röster, då redan 309 röster skulle ha räckt.

Valet av henne innebär ett avsteg från traditionen att den mäktiga talmansposten tillhör de stora EU-länderna. Men Metsolas stränga abortattityder har väckt farhågor i flera politiska läger i Europaparlamentet.

Valet skedde inte utan sorgkanter. EU-parlamentarikerna inledde sessionen i Strasbourg i måndags med en minnesstund för den förra talmannen David Sassoli, som oväntat dog för en vecka sedan.

Omröstningen var ändå inplanerad sedan tidigare, eftersom Sassolis mandat gick ut och han inte hade ställt upp för nyval.

Roberta Metsola under en tyst minut i EU-parlamentet till minne av parlamentets tidigare talman David Sassoli som dog av cancer i januari 2022.
Bildtext Metsola under en tyst minut till minne av förra talmannen Sassoli.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Första kvinnliga talmannen på tjugo år – men abortattityden oroar

Roberta Metsola är jurist till utbildningen med EU-lagstiftning som sin specialitet. Hon representerar Maltas kristdemokratiska nationalistparti (Partit Nazzjonalista) och i EU hör hon till parlamentets största grupp EPP.

Och som efternamnet avslöjar så har hon en Finlandskoppling, hennes make är den finländske ex-politikern Ukko Metsola.

Hon blir den första kvinnliga talmannen på tjugo år. Hon har ändå som maltesisk kristdemokrat en konservativ inställning till jämställdhetsfrågor. Malta har EU:s strängaste abortlagstiftning med sitt totalförbud av aborter, och Metsolas agerande i Europaparlamentet återspeglar den lilla önationens attityder.

Det har också oroat EU-parlamentariker i flera läger, fastän Metsola själv har intygat att hon som talman kommer att företräda majoritetens åsikt.

Euroopan parlamentin istuntosali.
Bildtext Parlamentssalen har gapat tom då EU-parlamentarikerna har tvingats arbeta på distans.
Bild: AOP

En av de mäktigaste posterna inom EU

Att Malta med sina drygt en halv miljon invånare får ett av EU:s toppjobb välkomnas av många av unionens mindre länder. Posten innebär att man inte bara leder parlamentets arbete utan också företräder det utåt, och har därmed en viktig roll i att föra fram det lagstiftande organets agenda.

Talmansrollen har traditionellt gått till stora EU-länder som Frankrike och Tyskland. Enligt gängse praxis roterar posten mellan de två stora partigrupperna, det vill säga kristdemokratiska EPP och socialdemokratiska S&D, och det är därför som valet redan ansågs vara klart på förhand.

Det betyder att andra motkandidater som den svenska miljöpartisten Alice Bah Kuhnke från parlamentets gröna grupp inte hade en chans att bli vald. Samtidigt skulle de som utmanar Metsola i valet visa på det motstånd som det finns för en värdekonservativ talman.

Artikeln uppdaterades 18.1 klockan 12.38 med information om att Metsola blev vald.