Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Uncan i Ingå flyttar till Fagerstrand – en extra byggnad behövs för att alla ungdomar ska rymmas in

Från 2022
Ett gult trähus i Ingå kyrkby som kommunen köper.
Bildtext Uncan i Ingå flyttas tillfälligt till Fagerstrand, som finns i närheten av hälsocentralen. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ungdomsgården i Ingå flyttar i alla fall till Fagerstrand. I slutet av förra året ville bildningsnämnden att uncan stannar kvar i hälsocentralen, men nu har kommunen hittat en lösning som gör att ungdomarna flyttar ut.

Kommunstyrelsen beslöt i kväll (17.1) att uncan tillfälligt flyttas till Fagerstrands fastighet, mitt emot hälsocentralen. Annika Wide (SFP) föreslog att ärendet remitteras, men hennes förslag fick inget understöd.

Marko Heini (Grön) föreslog att att man skulle besluta att uncan flyttar tillfälligt till Fagerstrand efter att kommunen utrett vad som behöver förbättras i fastigheten så att huset är lämpligt för den nya verksamheten. Det förslaget fick inte heller understöd.

Ungdomsgården i Ingå är en byggnad i rött och vitt.
Bildtext Uncan finns just nu i hälsocentralen, men vårdsektorn skulle behöva de lokalerna. Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Kommunstyrelsen beslöt också att Ingå kommun skaffar en tilläggsbyggnad på 120 kvadratmeter som utrustas med el, värme, vatten och toaletter. Biljard och pingis är så populärt bland ungdomarna att det behövs en tilläggsbyggnad eftersom båda inte ryms i Fagerstrand.

Kommunstyrelsen beslöt också att ungdomssektorns personalresurser förstärks så att det är tryggt att ha verksamhet i två lokaler.

Verkstad kan flytta in

Kommunen kan avstå från hyreslägenheten på Bollstavägen då ungdomsverksamheten flyttar till Fagerstrand. Lägenheten används för verkstadsverksamhet och verkstaden ryms i Fagerstrand. Det uppsökande ungdomsarbetet kunde också använda Fagerstrand för sina träffar.

Fagerstrand ses som mer lönsamt eftersom huset också kan användas som tillfällig lokal då hälsocentralen renoveras. Kommunen räknar med investeringskostnader på cirka 30 000 euro och driftskostnader på cirka 13 000 euro år 2022.

Kommungården inte ett alternativ

Den arbetsgrupp som sett över placeringen av uncan tittade också på kommungården som ett alternativ. Det skulle innebära en hel del omändringsarbeten och användningskostnader på 35 000 euro för år 2022.

I beredningstexten till kommunstyrelsens möte kan man läsa att det finns funderingar på att ungdomsverksamheten flyttar till de kvarstående lokalerna i Kyrkfjärdens skola i slutet av år 2023, då skolan flyttar in i sina nya lokaler.