Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå centrum kan vara svårt att röra sig i – Nimbushusets ramp är alldeles för brant

Pakeringsskylt för handikapparering.
Bildtext Tillgängligheten i Borgå centrum har granskats.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

På en testvandring har man granskat hur hinderfritt och tillgängligt Borgå centrum är. Rapporten avslöjar en del brister.

Den så kallade tillgänglighetspromenaden vandrades i oktober. Deltagarna granskade trottoarkanter, ramper, räcken, ingångar och dörrar i kvarteren runt torget.

– Det var en blåsig men solig dag och vi jobbade på i flera timmar, säger Ros-Mari Aarttila, från stadens äldreråd. Stämningen i gruppen var bra och vi fick ett positivt mottagande på alla ställen vi tittade in.

Både måttband, vattenpass och kamera hörde till utrustningen. I arbetsgruppen deltog representanter från bland annat handikapprådet, äldrerådet, stadsplaneringen och ledande tjänstepersoner från social- och hälsovårdssektorn.

Ramp vid trappa.
Bildtext Här är rampen kort och brant. Till Kulturhuset Grand leder också en annan ramp med liten lutning.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Nog fanns det förstås ställen med olägenheter. Personligen gav vandringen en hel del insikter. Man reagerar inte över de här sakerna förrän man verkligen ser dem, säger hon.

Vandringen gick från affär till affär och dörr till dörr i fastigheterna runt torget. Också trottoarkanter provkördes.

– Det är klart att det är jättesvårt att i gamla hus få allt att fungera, men vi försöker få små saker att bli bättre lite åt gången.

En affärsingång fick extra mycket beröm.

– Så fanns det ett ställe där allt var jättebra, nämligen ingången till bokhandeln och banken. Där var det precis som det ska vara. Man kom bra in där och också dörrarna öppnade sig, säger Ros-Mari Aarttila.

Ingång till affär.
Bildtext Här klaffar allt rätt anser arbetsgruppen.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I rapporten på 60 sidor lyfter arbetsgruppen fram en hel del större och mindre missar då det gäller tillgängligheten i centrum av Borgå.

– Ramperna är ofta lite för korta och blir då för branta, ger Ros-Mari Aarttila som ett exempel.

Det värsta exemplet finns vid de branta trapporna till Nimbushuset på Lundagatan. Rampen har en vansinnig lutning på 53 procent, då rekommendationen är 8.

Brant ramp i trappa.
Bildtext En så gott som omöjlig ramp att använda.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Nimbushuset prickas också i rapporten för att inte ha räcken vid ställen med höga nivåskillnader.

På många håll finns det alternativa lättillgängliga rutter för att komma in i fastigheter men problemet är att rutterna inte är skyltade. Så är fallet till exempel vid stadshuset.

Huvudingången är svår att forcera. Den lättillgängliga passagen finns vid den västra gaveln, men är inte utmärkt med skyltar.

Trappan till stadshuset i Borgå.
Bildtext Här är framkomligheten inte den bästa.
Bild: Mikael Kokkola / Yle
källaringång
Bildtext Här är det sedan lättare att besöka stadshuset.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Social- och hälsovårdsnämnden tar på torsdag del av rapporten. Nästa tillgänglighetspromenad sker på våren någonstans i Borgå.