Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland deltar inte i bojkotten av vinter-OS – idrottsminister Antti Kurvinen reser till Peking

Antti Kurvinen iklädd kostym på Idrottsgalan.
Bildtext Minister Kurvinen säger att han inte tar ställning till utrikespolitiska frågor, utan "fokuserar på sporten".
Bild: Lehtikuva

Ett flertal länder har beslutat att inte skicka politiska representanter till vinter-OS i Peking, i protest mot Kinas problem med mänskliga rättigheter. I dag blev det klart att Finland inte deltar i bojkotten.

– Det är frågan om vintersportens viktigaste evenemang på fyra år. Det är det allra viktigaste för idrottarna, deras stödtrupper och alla som älskar idrott, och platsen där ministrarna ansvariga för Finlands sportfrågor vanligtvis varit.

Så motiverar idrotts- och kulturminister Antti Kurvinen (C) sitt beslut att åka till vinter-OS för Yle Urheilu.

Enligt uppgifter till Yle ska minister Kurvinens besök äga rum framåt spelens avslutning.

Kurvinen anser att det visar uppskattning för evenemanget och idrottarna då Finland skickar en representant.

De olympiska vinterspelen i Peking har präglats av en diskussion om det rådande svåra coronaläget, men också om människorättsläget i Kina. Den aspekten kommenterar inte minister Kurvinen.

Backhoppningsstadion som ska användas i OS-spelen i Peking 2022.
Bildtext Vinter-OS i Peking står dörren, spelen går av stapeln mellan den 4 och 20 februari.
Bild: Lehtikuva / AFP

– Bredare utrikespolitiska frågor hör så klart till utrikesministern, statsministern och republikens president. Jag är inte medlem i utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet och anser mig inte kunna kommentera Finlands bredare utrikespolitiska linje. Jag fokuserar på idrotten, säger minister Kurvinen.

I fråga om just republikens president blev det i dag klart att han inte reser till spelen, då president Niinistös kansli bekräftade saken för Turun Sanomat.

– Resan är inte möjlig på grund av Finlands hastigt försämrade coronaläge. Det är också nödvändigt att noga följa med den europeiska säkerhetsdiskussionen och, ifall läget kräver det, delta i den, uppger kansliet för TS.

Politisk bojkott mot spelen

Med anledning av Kinas problem med mänskliga rättigheter, bland annat förtrycket av den uiguriska minoriteten och politiska aktivister i Hongkong, har flera länder utlyst bojkotter mot OS i Peking.

USA har meddelat att de inte skickar statliga representanter till Peking, och fått stöd av bland andra Storbritannien, Australien, Kanada och Japan. Även organisationer som Human Rights Watch stöder bojkotten.

– Den kinesiska regeringen försöker helt klart använda OS för att avleda uppmärksamhet från deras hemska förtryck, säger HRW-direktören Kenneth Roth till nyhetsbyrån AFP.

Hittills har Danmark som enda nordiska land meddelat att de inte skickar representanter till Peking, just med människorättsläget som motivering.

Nederländerna fattade samma beslut i fredags men hänvisade precis som president Niinistös kansli till det svåra coronaläget, som enligt det nederländska utrikesministeriet inte skulle tillåta möten på plats om exempelvis människorättsläget. Nederländerna betonade ändå att det inte handlar om en politisk bojkott.

Källor: Yle Uutiset, Turun Sanomat, AFP