Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Noora Räty klar för återkomst i kinesiska klubben – överväger att lägga av efter säsongen ifall ny proffsliga inte startas i Nordamerika

Uppdaterad 17.01.2022 22:47.
Noora Räty svarar på frågor.
Bildtext Noora Räty hoppas på spel i OS (arkivbild).
Bild: Esa Fills / YLE

Noora Räty är klar för comeback i kinesiska KRS Vanke Rays Shenzen. Men den pågående säsongen kan vara stjärnmålvaktens sista – om inte en ny nordamerikansk proffsliga kör igång.

Noora Räty har hållit till i den inhemska ligan den här säsongen. Den mångåriga landslagsettan har vaktat HPK:s mål, men flyttar nu till kinesiska KRS Vanke Rays.

Finländskan gjorde några säsonger för klubben, som håller till i ryska ligan, före återkomsten till hemlandet.

– Om en damspelare får en så här fin chans att spela och tjäna sitt levebröd så kan man inte säga nej. Ett kontrakt på ett par månader ger mig en årslön, säger Räty till Yle Urheilu, samtidigt som intygar att beslutet inte var lätt.

Den nygamla klubbadressen kan bli hennes sista. Bara en ny proffsliga i Nordamerika kan förlänga 32-åringens karriär.

– Antingen så hänger jag upp skridskorna eller så spelar jag i den nya serien i Nordamerika. Jag tror inte att mina vägar bär till Kina nästa höst.

Är i toppform – väntar på OS-besked

Räty är europeisk medlem i styrelsen som förbereder den nya nordamerikanska superligan. Förhandlingar pågår, men något startdatum är inte klart.

– Just nu ser det ut som att en proffsliga med sex lag kunde börja på hösten. Förhoppningsvis får vi en bra språngbräda för den efter OS. Det vore synd för damhockeyn ifall ligan inte skulle komma igång nu.

Den här vintern har Räty vaktat HPK-målet med 95 i räddningsprocent. Hon har gjort comeback i landslaget och hoppas nu på en plats i OS-laget som presenteras på torsdag.

Målvakten säger sig vara i toppform.

– Jag sade nyss åt landslagets målvaktstränare Vesa Virta att det aldrig tidigare känts så här bra att spela. Jag minns inte när jag senast varit i så här bra fysisk form.