Borgås största daghem har öppnat – 150 barn går i Skogsstjärnan
Den 10 januari fick Skogsstjärnans grupper äntligen flytta in i det nya daghemmet. Många av barnen och personalen har tillbringat åratal i barackerna på åkern bakom Kokonhallen.
Daghemmet Skogsstjärnan på Västra åstranden har 150 barn i nio grupper. Sex grupper är svenskspråkiga och tre är finskspråkiga. Till hösten börjar ännu en finsk förskolegrupp.
Skogsstjärnan är Borgås största dagis, byggt i trä i två våningar. På första våningen finns grupperna för under treåringar samt matsal och gymnastiksal. De äldre barnen är på andra våningen.
På andra våningen finns bland annat gruppen Krusbären. På frågan om vad som varit det bästa med det nya dagiset är svaret klart:
– Rutschkanan, ropar barnen i munnen på varandra och vill visa hur de rutschar ner.
I ett av rummen finns några ribbstolar och en bräda som man kan åka ner längs.
Till följande vill barnen visa upp en enorm tv-skärm som flera små fingrar kan rita på samtidigt.
– Jag kan skriva mitt namn, ropar sexåriga Kira Falck stolt.
Alina Kindstedt som är tre år vill inte vara sämre och visar stolt upp ett A.
Allt är ändå inte nytt, i hyllorna finns bekanta spel och pussel och det är samma vuxna som sköter om gruppen här i nya byggnaden som i barackerna.
Barnen har ju inte vetat om något annat, men det har varit många långa år i temporära utrymmen för personalen. För Marina Lindell, barnskötare inom småbarnspedagogik, blev det nästan fem år i barackerna.
– Vi flyttades första gången till baracker 2017. Tanken var att vi skulle flytta tillbaka till Pepot gamla daghem, som sedan revs. Plötsligt hade vi en oviss framtid och blev och väntade på nya beslut i barackerna, säger Lindell.
Allt var inte bara dåligt i de temporära barackerna. Lindell säger att de hade bra med utrymme och många rum till sitt förfogande. Men det var kallt under vintern och väldigt varmt under sommaren.
Nu då de flyttat in i de nya lokalerna känns de gamla dessutom väldigt låga och mörka.
– Här är så jättefint, det är helt härligt. Stora fönster, mycket ljus och vår utsikt går inte av för hackor; slalombacken, skogen och ängen här intill, räknar Lindell upp.
Akustiken är dessutom bättre, alla ljud känns lite mera dämpade. Allt är nytt och fräscht och fint. Läget är också idealt.
– Vi har naturen här precis intill, och det är gångavstånd till både Konstfabriken och torget ifall vi vill gå och titta på grönsaker. Helt härligt.
När Yle Östnyland besöker daghemmet har grupperna varit i byggnaden i en vecka. Som alltid då man tar något nytt i användning så finns det en del barnsjukdomar.
Lindell nämner exempelvis att det bara finns ett litet skåp som gruppens tre vuxna borde få alla sina ytterkläder att rymmas i. Det finns ett personalrum med mera skåputrymme på nedre våningen, men det är en lång omväg för personalen varje gång de ska in och ut med barnen – som inte heller kan lämnas ensamma.
På första våningen finns en gymnastiksal med en klättervägg.
– Det är som i klättergrottan, utbrister femåriga Frida Holmström förtjust och klättrar högt upp på väggen.
De andra visar hur de hänger i både rep och ringar från taket.
Lindell berättar att ribbstolarna längs den ena väggen kan fällas ner och bildar då en scen. Den ena väggen kan öppnas upp mot matsalen och bilda en större sal.
Det finns också väldigt mycket intressant på dagisgården. Många olika klätterställningar och rutschkanor, för att inte prata om alla spännande maskiner som jobbar i omgivningen. Flera hus ska byggas i kvarteret under de närmaste åren.
Tanken är att grupperna verkligen ska utnyttja omgivningen och göra utfärder under dagarna, men på eftermiddagen då det är dags att gå hem kommer 150 barn att leka på gården medan de väntar på mamma eller pappa.
Hur svårt eller lätt det blir att hitta rätt barn på Borgås största dagisgård återstår att se.
Diskussion om artikeln