Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien säljer lätta pansarvärnsmissiler till Ukraina "som svar på Rysslands allt mer hotfulla beteende"

Från 2022
Uppdaterad 18.01.2022 17:15.
En ukrainsk soldat använder ett litet periskop för att spana på fienden vid fronten nära Avdiika i Donetsk.
Bildtext En ukrainsk soldat använder ett litet periskop för att spana på fienden vid fronten nära Avdiika i Donetsk.
Bild: VADIM KUDINOV/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Storbritannien säljer lätta pansarvärnsmissiler till Ukraina, meddelar landets försvarsminister Ben Wallace. Systemet utgör inte ett hot om angrepp mot Ryssland, utan är menade för försvar om Ukraina angrips, säger Wallace.

Storbritannien har ingått avtal med Ukraina om att i snabb takt leverera moderna lätta pansarvärnsmissiler till landets försvarsmakter.

Avtalet är en direkt reaktion på den ökande säkerhetspolitiska oron kring Ukraina, sade brittiska försvarsministern Ben Wallace i parlamentet.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.
Bildtext Brittiska försvarsministern Ben Wallace.
Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES

– I ljuset av det allt mer hotfulla beteendet från Rysslands kommer Storbritannien att leverera ny hjälp med att öka Ukrainas försvarsförmåga, sade Wallace.

– Vi har fattat beslut om att leverera lätta pansarvärnsmissiler till Ukraina. En liten mängd brittiska soldater kommer också att erbjuda utbildning i Ukraina under en kort tid.

Ukrainas försvarsminister var snabb med att tacka britterna för avtalet och Wallace personligen för talet i parlamentet.

– Vi är djupt tacksamma för den hjälp vi fått av den brittiska regeringen och brittiska folket, ett nytt kapitel i vårt strategiska partnerskap. Det här gör våra försvarsmakter allt mer militärt kapabla och vårt fredsälskande folk allt mer säkra på landets euro-atlantiska framtid, skrev Oleksii Reznikov, på twitter.

Ryskt hotfullt beteende

Ryssland har stationerat nästan hela det västra militärdistriktets mobila enheter vid den ukrainska gränsen, enligt underrättelsekällor långt över 100 000 soldater och tusentals pansarfordon, artilleripjäser och stridsvagnar.

På måndag började ryska soldater också anlända i Belarus, officiellt för en gemensam övning med Belarusiska armén.

Rysslands president Vladimir Putin har sagt att landet inte tänker invadera Ukraina, men har hotat med militärtekniska medel och fortsatt att förstärka styrkan vid gränsen.

– Vi och våra allierade har en legitim orsak att vara oroade över vilka slags trupper som samlas vid gränsen och styrkans storlek, sade Wallace.

– Med stöd av ryska flygvapnets och flottans förmåga i regionen att slå till med lång räckvidd kunde den här styrkan användas för en invasion vid flera samtida fronter, sade Wallace.

Inte ett hot mot Ryssland

Wallace påpekade flera gånger i parlamentet att det nya vapensystemet inte ska ses som en upptrappning, eller en provokation mot Ryssland.

– Låt mig vara tydlig: det handlar om vapen med kort räckvidd och alltså uppenbart försvarsinriktade vapen. De är inte strategiska vapen och utgör på inget sätt ett hot mot Ryssland. De är enbart för självförsvar, sade Wallace.

Ryssland har ändå vid flera tillfällen gått till hårda verbala angrepp mot länder som har sålt vapen till Ukraina.

Bland annat kallade president Putin Turkiets avtal om att sälja pansarvärnsdrönare till Ukraina för en uppenbar provokation.

Kan slå ut moderna stridsvagnar

Det brittiska försvarsministeriet har ännu inte bekräftat vilket vapensystem det är frågan om, men det rör sig sannolikt om MBT LAW, som också används av bland annat finska och svenska försvarsmakterna.

Pansarvärnsroboten NLAW, eller MBT LAW.
Bildtext MBT LAW går under namnet 102 RSLPSTOHJ NLAW vid finska försvarsmakten.
Bild: Hans Bergren/Saab AB

Vapnet har utvecklats för det brittiska försvaret av svenska Saab Bofors Dynamics och produceras i Storbritannien.

Det rör sig om en så kallad nästa generationens pansarvärnsrobot, som är effektiv också mot moderna stridsvagnars reaktiva pansar.

Vapnet har kort räckvidd och lämpar sig framförallt för strid i urbana områden.

MBT LAW, också känt som NLAW, har samma funktion men något lättare ammunition, än de Javelin-robotar USA redan har sålt Ukraina.