Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Områdesvalet kan bli avgörande för elevernas välmående – och andra nyheter att ha koll på

Tre elever pluggar. De har datorer och böcker framför sig.
Bildtext Elevvården känns långt borta, säger gymnasister som Svenska Yle har talat med.
Bild: Belén Weckström / Yle

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Områdesvalet kan bli avgörande för elevernas välmående

När skolvårdarna inom kort flyttas över till välfärdsområdena finns chanser till bättre vård, men det kan också bli svårare för psykologer och kuratorer att samarbeta med skolans personal.

De elever vi pratat med tycker att elevvården i nuläget känns långt borta, och hoppas att vårdarna kommer att få en synligare plats i skolorna.

– Nog vill man våga gå till elevvården och prata. Men man glömmer bort att de finns när de bara sitter i sitt rum. När man behöver hjälp tänker man kanske inte i första hand att man ska söka sig dit, för man påminns inte om tjänsterna, säger Emilia Lemström som går i Kyrkslätts gymnasium.

 Eleverna Ronja Palosmaa, Emilia Lemström och Sebastian Björkholm står utanför Kyrkslätts gymnasium. De skrattar tillsammans.
Bildtext Gymnasieeleverna Ronja Paalosmaa, 17 år, Emilia Lemström, 16 och Sebastian Björkholm, 16 tycker att den förebyggande vården i skolorna är viktig.
Bild: Belén Weckström / Yle

Finländska bolag misslyckas med jämställdhet

Arbetsgivare som regelbundet har minst 30 anställda ska minst vartannat år utarbeta en jämställdhetsplan. En färsk doktorsavhandling visar ändå att många arbetsgivare misslyckas redan med att kartlägga vilka problem de borde åtgärda.

– Ett praktiskt exempel var en jämställdhetsplan där man konstaterade att män fick högre löner än kvinnorna i organisationen. Men det förklarades med att männen jobbade i ledande positioner medan kvinnorna jobbade längre ner i organisationen. Det här upplevdes inte som ett jämställdhetsproblem, förklarar doktorand Canelia Wessman.

Wessman påpekar att arbetsgivaren i ett sådant fall borde ha undersökt om de hade ett glastak i organisationen. En annan slutsats kunde ha varit att arbetsgivaren på grund av könsbaserade antaganden inte rekryterade kvinnor till ledande positioner.

Storbritannien säljer lätta pansarvärnsrobotar till Ukraina "som svar på Rysslands allt mer hotfulla beteende"

Storbritannien har ingått avtal med Ukraina om att i snabb takt leverera moderna lätta pansarvärnsrobotar till landets försvarsmakter.

Systemet utgör inte ett hot om angrepp mot Ryssland, utan är menade för försvar om Ukraina angrips, säger den brittiska försvarsministern Ben Wallace.

– I ljuset av det allt mer hotfulla beteendet från Rysslands kommer Storbritannien att leverera ny hjälp med att öka Ukrainas försvarsförmåga, säger Wallace.

Ryssland har stationerat nästan hela det västra militärdistriktets mobila enheter vid den ukrainska gränsen, enligt underrättelsekällor långt över 100 000 soldater och tusentals pansarfordon, artilleripjäser och stridsvagnar.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.
Bildtext Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace sa också att en liten mängd brittiska soldater kommer att erbjuda utbildning i Ukraina under en kort tid.
Bild: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Maltas första toppjobb inom EU – Roberta Metsola väntas bli parlamentets talman

Om allt går som väntat är det den 42-åriga maltesiska kristdemokraten och vicetalmannen Roberta Metsola som kommer att svinga talmansklubban i EU-parlamentet framöver.

Valet av henne skulle innebära ett avsteg från traditionen att den mäktiga talmansposten tillhör de stora EU-länderna. Men Metsolas stränga abortattityder har väckt farhågor i flera politiska läger i Europaparlamentet.

Malta har EU:s strängaste abortlagstiftning med sitt totalförbud av aborter, och Metsolas agerande i Europaparlamentet återspeglar den lilla önationens attityder.

EU-parlamentets vice talman Roberta Metsola talar under parlamentet session i Strasbourg den 14 september 2021.
Bildtext Roberta Metsola är jurist till utbildningen med EU-lagstiftning som sin specialitet.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

UMK22: Younghearted tar steget mot mjuk rock'n'roll i Sun numero

Gruppen Younghearted består av Reeta Huotarinen, Atte Ranta och Emil Korkiakoski. De ställer upp i tävlingen för ny musik UMK med låten Sun numero.

– Vi tycker ju själva att vi är landets häftigaste och trevligaste band. Men det är ju nog lite nytt för oss att plötsligt få sådan här Hollywoodbehandling som man får i UMK, säger Emil Korkiakoski.

Younghearted
Bildtext Reeta Huotarinen, Atte Ranta och Emil Korkiakoski blev vänner i gymnasiet och har nu spelat tillsammans i cirka sex år.
Bild: Nelli Kenttä/Yle

Väder

I landets östra del är dagen klar, i väst blir det småningom molnigare och i kväll drar ett regnområde in västerifrån. I Lappland snöar det lokalt. Temperaturen ligger mellan -4 och -10 grader.

Det varnas för mycket hala trottoarer i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Södra Österbotten, Österbotten, Mellersta Österbotten och Norra Österbotten.