Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Husbilsparkering utreds på campingen i Borgå – byggnaderna ska rivas

Receptionen vid campingplatsen i Kokon i Borgå
Bildtext Det här receptionshuset ska rivas.
Bild: Yle/Carmela Walder

Byggnaderna på campingområdet i Kokon är i så dåligt skick att de inte kan användas nästa sommar. Nu föreslås området bli tillfällig parkeringsplats för husbilar.

Det har rått många frågetecken kring campingen i Kokon. Nu har Borgå stads lokalitetsledning kommit fram till att dusch- och receptionsbyggnaden är i så dåligt skick att det inte är någon idé att rusta upp dem.

– Det skulle bli för dyrt, med tanke på att vi inte vet hur lång användningstid de skulle ha, säger Christina Träskelin, kundkontaktchef vid lokalitetsledningen.

Planen är nämligen att bygga bostäder på området.

Men innan nya hus byggs kan området, som ligger nära slalombackarna, användas till något.

Matkailuauto parkissa.
Bildtext Det har under coronatiden blivit så populärt med husbil att Borgå behöver en husbilsparkering.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En sak som Borgå har behov av är en parkeringsplats för husbilsturister, säger stadens turism- och marknadsföringschef Sari Myllynen.

– Under coronatiden har husbilarna ökat i popularitet och allt fler finländare har skaffat en. Vi behöver ett ställe dit vi kan hänvisa husbilsturister, säger hon.

Ca 20 husbilar – men ingen service

Om campingområdet sommaren 2022 tillfälligt används som husbilsparkering så kommer infrastrukturen att vara anspråkslös.

Att använda de befintliga byggnaderna en säsong till går inte, eftersom deras skick bedöms vara så dåligt.

Enligt lokalitetsledningen behöver man några eluttag och kanske vattenpump. Men någon större service är det inte tal om, eftersom lösningen ändå är tillfällig.

Redan år 2010 har staden fattat beslut om att bygga ett nytt campingområde i Staffas. Men det kommer inte att stå klart inför nästa säsong, och därför behövs en tillfällig lösning såsom den föreslagna husbilsparkeringen.

I februari ska utredningsgruppen ta en titt på Kokonområdet med husbilsblick, och så klarnar planerna i februari-mars.