Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ryskt fraktplan tog omväg genom finskt luftrum – Ilkka Kanerva efterlyser förklaring av Ryssland

Ett fraktflygplan i blått, vitt och grått i luften med molnig bakgrund.
Bildtext Logistikbolaget Airbridgecargos fraktflyplan gjorde på lördagen en konstig omväg över Finland. Bildsättningsbild.
Bild: Kris Christiaens / Alamy/All Over Press

En "huvudlös" flygrutt över Finland kan vara ett sätt för Ryssland att testa Finland, säger hybridhotsexperten Jukka Savolainen. Enligt Flygvapnet följde fraktplanet en rutt som hade godkänts på förhand.

På lördagskvällen flög ett ryskt fraktplan från Moskva till Leipzig. Flygrutten har väckt uppmärksamhet eftersom planet gjorde en lång omväg över Finland. Planet flög bland annat över Tikkakoski i Jyväskylä, där Flygstaben och Försvarsmaktens underrättelsetjänst har sina lokaler.

Ilkka Kanerva (Saml), ordförande för riksdagens försvarsutskott, antar att Finland kommer att be Ryssland förklara fraktflygets rutt.

– Vi kommer säkert att förutsätta att vi får någon slags utredning över hur det har kunnat gå så här, säger Kanerva till Yle Radio Suomi.

Enligt Kanerva är det också anmärkningsvärt att planet flög över Tikkakoski.

– Det verkar inte troligt att en sådan här omväg skulle ha skett av misstag, säger Kanerva.

Kanske sätt att testa Finland

Det kan ha funnits underrättelseutrustning ombord på planet, enligt experter som intervjuades i sändningen finska Yles morgonsändning.

– Det kan också vara ett sätt att testa vad som sker då ett plan flyger en så här huvudlös rutt, som kostar tiotusentals euro extra. Till exempel om Finland hinner reagera, säger Jukka Savolainen, direktör vid Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, till Yle.

Enligt Savolainen kan auktoritära stater också tvinga privata företag att utföra uppgifter för staten.

Matti Pesu, äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet, säger att det kan handla om underrättelseverksamhet eller möjligtvis en politisk signal.

– I det här skedet är det svårt att säga någonting mer då vi inte känner till fler detaljer, säger Pesu.

Flygvapnet: Flygrutten var godkänd

Flygvapnet skriver i ett pressmeddelande att alla civila flygrutter godkänns på förhand och att Flygvapnet får information om rutterna i realtid. Också det ryska fraktplanet hade genomgått samma process.

"Det handlar om ett civilt flygbolag som flög enligt en planerad rutt som hade godkänts på förhand", skriver Flygvapnet.

Flygtrafiken koordineras av civila instanser, medan Flygvapnet övervakar Finlands luftrum. Enligt Flygvapnet reagerar man i vanliga fall inte om civilplan flyger enligt färdplanen. Försvarsmakten kan reagera om det finns skäl att misstänka att ett civilplan utgör ett hot.

"Försvarsmakten spekulerar inte om civila flygbolag eller om orsakerna bakom deras flygrutter."