Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IS: Stor skräll i Damlejonens OS-trupp – stjärnmålvakten Noora Räty petas

Noora Räty.
Bildtext Noora Räty spelade sitt senaste mästerskap då Finland tog VM-silver 2019.
Bild: Tomi Hänninen

Stjärnmålvakten Noora Räty ville verkligen till OS. Nu ser det ut som att landslagsledningen med Pasi Mustonen i spetsen har stängt dörren. Enligt Ilta-Sanomat finns Räty inte med i OS-laget.

Det blir inget spel i OS-turneringen i Peking för Noora Räty, rapporterar Ilta-Sanomat.

Tidningen hänvisar till sina uppgifter och skriver att förbundskaptenen Pasi Mustonen har valt att peta Damlejonens stjärnmålvakt precis före uttagningen av truppen. OS-laget presenteras på torsdag.

Räty – enligt många världens bästa målvakt på damsidan under 2010-talet – sade så sent som i går att formen är strålande. Räty har haft en stark säsong i HPK i den finska ligan och ska flytta till den kinesiska klubben KRS Vanke Rays i ryska ligan.

– Jag sade nyss åt landslagets målvaktstränare Vesa Virta att det aldrig tidigare känts så här bra att spela. Jag minns inte när jag senast varit i så här bra fysisk form, sade Räty efter att flytten till Kina blev klar.

Följetong under hösten

Om Ilta-Sanomats uppgifter stämmer är det en fortsättning på den offentliga munhuggning som pågått mellan Mustonen och Räty under höstsäsongen.

Räty tackade nej till lägret inför ishockey-VM i slutet av sommaren på grund av arbete och fanns inte med i truppen till mästerskapet. Ett par månader senare ratade Mustonen henne i samband med landskamperna mot Kanada i november.

Pasi Mustonen.
Bildtext Pasi Mustonen hamnade i stormens öga i höstas.
Bild: Andre Ringuette/HHOF-IIHF Images

I samma veva frågade Mustonen sig bland annat om Räty hade brutit mot reglerna för att få statens idrottarstöd då hon inte var tillgänglig för landslaget i samband med VM – ett uttalande som gjorde att han fick krypa till korset och be om ursäkt offentligt.

Före jul var Räty tillbaka i landslaget under ett uppladdningsläger inför OS och spelade i en landskamp mot Tjeckien. I sin landslagscomeback höll Räty nollan.

– Jag vill verkligen till Peking, men jag kan inte påverka uttagningen på något annat sätt än genom att spela bra. Förhoppningsvis räcker det, sade Räty då.

Nu verkar det alltså som att en femte OS-turnering i ishockey ändå förblir en dröm för Räty. Definitivt svar kommer på torsdagskvällen då Mustonen, som avslutar sin åtta år långa period som tränare för Damlejonen efter OS, presenterar truppen som åker till Peking.