Nödcentralen svarar och vattnet rinner i kranarna – trots många coronafall räcker personalen ännu till
Samhällskritiska funktioner i Österbotten har hittills klarat sig undan massjukskrivningar på grund av coronasmitta.
Med över 2000 bekräftade coronafall i Österbotten förra veckan, är risken för sjukfrånvaro eller karantän stor på många arbetsplatser.
Bland annat inom vården är belastningen stor. Också skolor och daghem kämpar med många sjukskrivningar.
Vid andra samhällskritiska enheter verkar man så här långt ha klarat sig lindrigt undan.
Restriktioner som att hålla avstånd, använda munskydd och jobba hemma har länge varit i kraft för att trygga verksamheten. Då omikronvarianten började få fotfäste i regionen skärptes de interna rekommendationerna ytterligare.
Restriktionerna verkar ha haft effekt, för då Yle Österbotten ringer runt svarar de flesta förmän att läget är under kontroll.
Operatörerna vid nödcentralen svarar då du ringer
Vid Vasa nödcentral försäkrar biträdande chef Kai Paldanius att de som måste ringa 112 på grund av en nödsituation kommer att få svar.
– Läget är bra och här är ingen panik på grund av coronapandemin. Vi har haft fall av konstaterad coronasmitta, men har lyckligtvis kunnat undvika större exponeringar, säger Paldanius.
Operatörerna kan inte jobba hemifrån, men salen där de sitter är stor och det går att hålla avstånd. Vid minsta förkylningssymtom ska man stanna hemma.
– Vi har inte haft några större problem med att få tag på folk. Visst har vi blivit tvungna att ringa in vikarier ibland, men inte mer än vanligt.
– Man vet ju aldrig hur läget utvecklar sig, men för tillfället är läget under kontroll, säger Paldanius.
Färre sjukskrivningar än vanligt tack vare restriktionerna
I Sydösterbotten är man redo att rycka ut om någon behöver hjälp lovar Magnus Hällback, brandförman på Österbottens räddningsverk i Kristinestad.
– Läget här är toppen. Pandemin har inte påverkat vår enhet. Allt fungerar som normalt.
Enligt Hällback har man haft sjukskrivningar, men inget utöver det vanliga. Snarare tvärt om.
– På grund av alla försiktighetsåtgärder har vi haft färre sjukskrivningar än vanligt. Vi har till exempel haft färre fall av magsjuka och säsongsinfluensa.
Polisen kommenterar inte
Vid Österbottens polisinrättning kommenterar man inte läget med personalstyrkan på grund av säkerhetsskäl.
– Vi har inte kommenterat personalstyrkan under hela pandemin eftersom det skulle innebära en säkerhetsrisk, säger Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.
Elmontörerna är redo att rycka ut
Om ett träd faller över en elledning och strömmen går finns det i dagsläget elmontörer redo att åka ut och fixa problemet.
Vid Elbolaget Herrfors i Jakobstad berättar nätchef Peter Nyman att man för tillfället har full personalstyrka.
– Vi har haft ett fåtal fall av coronasmitta. Personerna har varit hemma från jobb ett par dagar, men efter karantänen kunnat återgå till jobb, säger Nyman.
Elbolaget har vidtagit flera åtgärder för att undvika sociala kontakter bland de anställda. Till exempel har elmontörerna firmabilen hemma och kör direkt till arbetsplatsen. Alla möten hålls också på distans.
– Läget är allvarligt, men så här långt har vi haft turen på vår sida, säger Nyman.
Juha Rintamäki, vd vid Vasa elnät har också han goda nyheter att berätta.
- Vi har lyckligtvis inte påverkats av coronaläget. Verksamheten har kunnat fungera som normalt utan avbrott på grund av pandemin.
Vasa elnät följer noga anvisningarna från Österbottens välfärdsområde. All personal som kan jobba på distans är hemma och i kontrollrummet finns det så lite personal som möjligt på plats samtidigt.
Vatten fortsätter rinna i kranarna
Vid Vasa vatten svarar vd Irma Hyry i telefon efter att ha avslutat ett möte där hon tackat personalen för ett bra jobb och berömt dem för att de tagit sitt ansvar för att minska risken för smittspridning.
– Vi är förberedda för det värsta, men tack och lov har det gått bra så här långt. Vi har för tillfället inga coronafall utan jobbar med full personalstyrka, säger Hyry.
Det är inte bara vi som ska ta vårt ansvar utan alla borde göra det
Irma Hyry, vd Vasa vatten
Beredskapen är hög och man har vidtagit många åtgärder för att se till att hela nätverkspersonalen inte samtidigt hamnar i karantän.
–Vi undviker sociala kontakter. Nätverkspersonalen är nu indelad i fyra grupper som dricker kaffe på olika platser. Vi håller avstånd och använder munskydd.
Hyry är glad över att man har tillräckligt med personal för att trygga tillgången på dricksvatten. Hon betonar ändå att det är fråga om allas ansvar, inte bara de som jobbar med samhällets kritiska funktioner.
– Det är inte bara vi som ska ta vårt ansvar, utan alla borde göra det om vi ska kunna fortsätta så här, säger Hyry.
Kommunaltekniken under kontroll
Pertti Lähteenmäki som är arbetsledare för dagvatten på Vasa stad konstaterar även han att man har tillräckligt med folk för att sköta jobb som att förebygga översvämningsskador och bekämpa översvämningar.
– Vi har det bra ställt. Några entreprenörer har varit sjuka, men det har aldrig varit något problem med att få tag på folk.
Lähteenmäki är också arbetsledare vid kommunaltekniken på Vasa stad som sköter bland annat snöröjningen.
– För tillfället är ingen borta. Under hela vintern har vi bara haft ett fåtal fall. Vi har delat på förarna så att de håller kaffepauser på olika ställen. Medan de jobbar är de ensamma i sina hytter så risken för smittspridning är liten, säger Lähteenmäki.