Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den terrordömde Anders Behring Breivik vill bli fri – tingsrätt i Norge tar ställning till hans begäran

Från 2022
Den terrordömde Anders Behring Breivik vill bri frigiven efter tio år i fängelse.
Bildtext Den terrordömde Anders Behring Breivik vill bri frigiven efter tio år i fängelse.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Norge ska tingsrätten i Telemark ta ställning till den terrordömde Anders Behring Breivik begäran om att bli frigiven, drygt tio år efter terrordåden i Oslo och på Utøya, som krävde 77 dödsoffer. Rättegången i Telemark ska pågå i tre dagar.

Den norske terroristen Anders Behring Breivik massakrerade 77 personer den 22 juli 2011 i Oslo och på ett ungdomsläger på ön Utøya. Breivik dömdes till minst 21 års förvaring för sina brott. Det är lagens strängaste straff i Norge och innebär fängelse på obestämd tid.

Efter tio år har han rätt att få straffet omprövat och det är det som tingsrätten ska besluta om efter rättegången i tingsrätten i Telemark som ska pågå i tre dagar.

Breivik gjorde en nazihälsning när han kom in i salen i fängelset, där rättegången hålls av säkerhetsskäl.

Den terrordömde Anders Behring Breivik gjorde en nazihälsning då han kom in rättegångssalen i fängelset.
Bildtext Anders Behring Breivik gjorde en nazihälsning då han kom in rättegångssalen i fängelset.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Breivik som numera kallar sig Fjotolf Hansen var omgärdad av poliser i rättssalen när han begärde att bli villkorligt frigiven, något som riksåklagaren motsätter sig.

En av de som ska vittna är psykiatern Randi Rosenqvist, som har utvärderat Breivik minst sju gånger sedan han greps år 2011.

I en riskbedömning som hon gjorde år 2016, varnade Rosenqvist rätten för att lita på Breiviks försäkringar om att han inte längre var våldsam.

Det är oklart vad hon tänker säga denna gång men hon har sagt till norska Aftenposten att det inte finns några väsentliga förändringar från hennes tidigare bedömningar.