Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I sommar ordnas en annorlunda bostadsmässa i Billnäs: "Vi lyfter fram det fina och goda i att bo i Raseborg"

Från 2022
Fyra människor i vinterkläder står ute framför en stor gammal byggnad i grått. Huset är i Billnäs och kallas Ylä-Nikkari, Övre snickeriet. Personerna är Peter Nynäs, Mats Grönblom, Nina Sointu och Susanna Kankare
Bildtext Bostadsmässan i Billnäs och boendefestivalen i hela Raseborg har planerats i drygt ett år redan. Peter Nynäs, Mats Grönblom, Nina Sointu och Susanna Kankare står vid mässområdet i Billnäs en blåsig vinterdag i januari.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

I juni ordnas en boendefestival i hela Raseborg och en bostadsmässa i Billnäs med betoning på att köpa, hyra, renovera och inreda hus eller lägenheter i området.

Målet är att få folk att flytta till olika stadsdelar eller byar i Raseborg. Festivalen ordnas 10-12 juni och själva bostadsmässan 11-12 juni.

På den kommande boendefestivalens webbplats kallas evenemanget en återvinningsbostadsmässa, men en av festivalens marknadsförare, Pojobon Nina Sointu, vill ge det hela en vackrare och mer mångsidig beskrivning:

– Det handlar om att vi lyfter fram det fina och goda i att bo i Raseborg och då gäller det att hitta sin drömlägenhet eller hus eller den där tomten man kan bygga på. Man kan också komma och bara kika in, hur det kunde vara att bo här.

Nina Sointu i svart vinterrock och rosa mössa. Hon står ute. Vinter och bakom henne en trävägg i grått och gult. Färgen flagar.
Bildtext Nina Sointu säger att hon är peppad av att få vara med i projektet och berätta för alla hur bra det är att bo i Raseborg.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

En av grundidéerna är, enligt Nina Sointu, att träffa folk som bor här och delta i olika mindre program som ordnas på olika håll i Raseborg.

Det var också en ortsbo som kom med förslaget att ordna en alternativ bostadsmässa.

– I stället för att man bygger ett nytt bostadsområde och alla människor är inlåsta i mässområdet, så kan man i stället visa upp hur många fina, gamla hus det finns här, att evenemanget sprids längre ut och folk kommer mera i kontakt med det lokala, säger Nina Sointu, vars familj flyttade till Pojo för några år sedan.

Nina Sointu är bland annat en aktiv bloggare som beskriver hur det är att leva på landet på Bollstad gård.

Billnäs som mässområde drog längsta strået

På plats i Billnäs denna vinterdag finns en kärntrupp som består av både infödda och inflyttade raseborgare. De sköter både marknadsföring av den tre dagar långa festivalen och de tusentals praktiska arrangemangen kring bostadsmässan som pågår i två dagar.

Två som planerar mässan i Billnäs är Karisborna Mats Grönblom och Peter Nynäs.

– Vi hoppas på många utställare, det är ju en boendemässa så temat är att man ska hitta lägenhet, kanske lite renoveringstips, inredning, vintage och allt som har med boende att göra, säger Mats Grönblom.

Mats Grönblom i svart vinterjacka och mörkblå mössa. Vinter, han står utomhus och har en vägg i grått och gult bakom sig.
Bildtext Mats Grönblom har bland annat deltagit i de välbesökta resemässorna i Mässhallen i Helsingfors. I Billnäs är han en av värdarna som ser till att mässdeltagare och mässbesökare har det bra under den två dagar långa bostadsmässan.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Grönblom är företagare och styrelsemedlem i Företagarna i Raseborg och han har i många år deltagit i olika mässor där han bland annat visat upp Västnyland och Kimitoön som besöksmål. Nu är han inte deltagare utan arrangör.

Det att själva mässan ordnas i gamla bruksområdet Billnäs är ett medvetet val.

– Vi hade många olika alternativ när vi började planera i början av fjolåret. Vi funderade på Ekenäs centrum, på Stallörsparken, på båda idrottshallarna, men valet föll på Billnäs bruk, den här gamla miljön och byggnaderna. Här skapas en viss stämning och vi tyckte därför det är ett perfekt ställe att ordna en boendemässa på, säger Peter Nynäs.

En stor byggnad i grått trävirke med stora fönster men med små fönsterrutor. Finns i Billnäs och kallas Övre snickeriet eller Ylä-Nikkari. Vinter och snö.
Bildtext Bostadsmässan kommer i huvudsak att hållas i och kring övre snickeriet (Ylä-Nikkari) i Billnäs plus gamla stallet (vanha talli) som man ser lite av längst till höger.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Huvudtillställningen är den två dagar långa bostadsmässan i Billnäs, men Peter Nynäs lyfter upp själva festivalen med program på olika håll i Raseborg.

– Det är inte enbart i Billnäs det händer utan vi försöker ordna olika evenemang runtom. Vi har kontaktat byföreningar och lokala företag så att det ska bli en Raseborgsfestival, säger Peter Nynäs.

Peter Nynäs i blå vinterjacka och rödsvart mössa. Han står ute, vinte . Bakom en trävägg i grått.
Bildtext Peter Nynäs är företagare och verkar bland annat som disponent, vilket gör att han också har insyn i hur folk flyttar. Det var ändå kompisen Mats Grönblom som i första hand lockade Peter med i mässarrangemangen.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Vi försöker få alla raseborgare lite på benen också, aktivera dem, tillägger Nynäs.

– Vi har märkt att raseborgare älskar Raseborg och det finns många som vill berätta hur fint det är att bo här. Intresset att delta i mässan har varit stort och också att ordna program i byarna, säger Nina Sointu.

Hon berättar att det bland annat ordnas kurs i lerklining och att det kommer att hållas öppet hus i olika hem där det har renoverats eller där det pågår olika renoveringsprojekt.

En brun, gammal ytterdörr som saknar handtag och lås, hål där handtaget ska vara fastskruvat. En liten kvist med torkad vit blomma har fästs vid dörren.
Bildtext Genom Nina Sointus kameralins ser till och med skamfilade ytterdörrar fina ut, vilket de ofta också är. Renoveringstips erbjuds också på mässan och den tre dagar långa boendefestivalen.
Bild: Nina Sointu

– Barnen får också bekanta sig med idrottsmöjligheter och de lokala föreningarna. Ja, det finns allt gott och fint, konstaterar Nina Sointu.

Sointu säger ändå att det finns rum för ännu mera program och evenemang under festivalen 10–12.6.

– Ta gärna kontakt om du är intresserad av att ordna något eller om du har tänkt sälja ditt hus, då är det här ett perfekt tillfälle att visa upp det. Det kommer många besökare som är intresserade av att flytta hit, säger Nina Sointu.

Susanna Kankare, som också ingår i arbetsgruppen, räknar med att festivalen kommer att locka cirka 20 000 besökare.

– På grund av läget kommer mässan i Billnäs att locka flest besökare, men många kommer också att besöka byarna runtom, säger Susanna Kankare.

Susanna Kankare i varma vinterkläder i rosa. Huvan uppdragen. Det är vinter och hon står framför en grå trävägg.
Bildtext Också Susanna Kankare hör till dem som flyttat till Raseborg och förälskat sig i bruksmiljöerna.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Hon har bott både i Billnäs och Fiskars i närmare 15 år och har ett brett kontaktnät både lokalt och nationellt. Det just de här kontaktnäten hon nu använder sig av när hon marknadsför Raseborg för både mässdeltagare och som framtida hemort.

Ett brunt trähus med liten stentrappa och krans på dörren. Framför huset finns en gård med bommande blå scillor.
Bildtext Ett nytt eller nygammalt hus till våren? Vilken vår och vilket år återstår att se, men arrangörerna till bostadsmässan och boendefestivalen hoppas att många får upp ögonen för de vackra miljöerna i Raseborg.
Bild: Nina Sointu

Gemensamt för fyrväpplingen Kankare, Sointu, Nynäs och Grönblom är att de mer eller mindre öppet deklarerar sin kärlek till hemorten Raseborg.

– Vi gör det här av kärlek till Raseborg, säger Peter Nynäs.

Raseborgs stad är sponsor och deltar också i bostadsmässan

Projektet Home & found sparkades igång av arbetsgruppen Citymaalaiset (citylantisar) men officiell arrangör är Yhteismaa, en förening som beskriver att den planerar och genomför samhälleligt viktiga projekt, evenemang och tjänster. Föreningen har bland annat ordnat det årligen återkommande återvinningsevenemanget Städdagen.

Yhteismaa har fått pengar av Nylands förbund och Raseborgs stad för att arrangera bostadsmässan. Staden deltar med 20 000 euro.

Raseborgs stad kommer också att delta i mässan. Innehållet är ännu under planering, men det kommer att vara info om bland annat skolor, daghem, byggande, stadens kultur- och fritidsutbud med mera.

En gammal ytterdörr som är öppen och man ser blurrigt ut att det är grönt och vitt, kanske lite grankvistar
Bildtext Många när husdrömmar och allt fler verkar intresserade av att flytta till Västnyland.
Bild: Nina Sointu

Gällande inflyttning ser det också lovande ut. Siffrorna för december 2021 finns inte med här, men läget i november såg ut så här:

Statistik över inflyttning och utflyttning i Raseborg i form av pelare.
Bild: Raseborgs stad
En graf över invånarstatistisk i Raseborg 2016-2021. Kurvan visar att invånarna har blivit fler.
Bild: Raseborgs stad

Yle Västnyland har skrivit om inflyttningen som fått ett uppsving i Västnyland, byggboomen i Ingå och hur både tomter och hyreslägenheter går åt i Sjundeå.

I sommar ordnas en återvinningsbostadsmässa i Billnäs och en boendefestival i hela Raseborg

8:35