Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige slopar krav på negativt test vid inresa: "Resenärer utgör inte en särskild risk"

En man sitter i en bil, i färd att snyta sig inför ett coronatest, medan en person i skyddsmundering står bredvid bilen med en testningspinne i handen.
Bildtext Nu måste du inte testa dig före inresa till Sverige.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den svenska regeringen har beslutat att slopa kravet på negativt covid-19-test vid inresa till Sverige. De nya inresereglerna träder i kraft den 21 januari.

Utländska medborgare som har rest in till Sverige har sedan den 28 december varit tvungna att visa upp ett färskt negativt coronatest för att få komma in i landet. Nu slopar den svenska regeringen det kravet efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron i Sverige, står det i ett pressmeddelande.

Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste från och med den 21 januari visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man vaccinerats mot covid-19 vid inresa.

Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre med vissa undantag.

Man kan också visa upp ett negativt covid-19-test taget 72 timmar före inresa eller bevis på att man tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Smittspridning på rekordnivåer: "Onödigt att masstesta"

Sverige införde kraven på negativt test vid inresa för att minska spridningen av den nya omikronvarienten i landet. Men trots testning har den spridit sig snabbt.

Folkhälsomyndigheten väntar sig en smitt-topp mot slutet av januari. Sjukfrånvaron i Sverige når också rekordnivåer för tillfället.

Trots att testkapaciteten har ökat i Sverige är den inte tillräckligt stor för att möta den höga efterfrågan och vissa får därför vänta upp till en vecka för att testa sig, skriver Svenska Dagbladet.

Satama ja suuria matkustuslaivoja.
Bildtext Utländska medborgare som rest till Sverige med bland annat Sverigebåtarna har varit tvungna att uppvisa negativt test vid inresa.
Bild: Miika Siltalahti / Lehtikuva

Enligt Johan Styrud som är överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening är det onödigt att masstesta befolkningen just nu.

– Alla som är förkylda är i princip positiva, och har man väntetider på upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst. Är man förkyld ska man utgå från att man är sjuk, säger han till Sveriges radio och fortsätter:

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron. Utgå från det.