Vaccinmotståndare drar nytta av vaccinbråket kring tennisstjärnan Djokovic – samtidigt kammar Australiens regering hem politiska poäng
När de första matcherna inleddes i Australian Open-turneringen befann tennisstjärnan och vaccinkritikern Novak Djokovic sig tusentals kilometer från tennisplanerna i Melbourne.
Det här efter att han blev utvisad från Australien och tvingades lämna landet i söndags, efter en flera dagar lång kamp mot australiska myndigheter gällande landets vaccinkrav för internationella resenärer.
Turerna kring tennisstjärnans visum har skapat en häftig global debatt om att inte låta coronavaccinera sig, trots att myndigheter över hela världen ser det som huvudvägen ut ur pandemin.
Grupper av vaccinmotståndare har dragit nytta av det stora intresset för det serbiska tennissproffset, samtidigt som Australiens regering gjort sitt bästa för att vända historien till sin fördel.
Djokovic – en öppen vaccinskeptiker
Novak Djokovic har inte stuckit under stol med att han är skeptisk till vacciner.
I en livechatt med andra serbiska idrottare på Facebook i april 2020 konstaterade tennisspelaren att hans vaccinskepsis kan stå i vägen för hans utövande av proffstennis under pandemin, när tävlingarna återupptas.
"Personligen är jag emot vaccinationer och jag skulle inte vilja tvingas att ta ett vaccin för att kunna resa. Men om det blir obligatoriskt, vad händer då? Jag måste fatta ett beslut", sa Djokovic i livechatten.
Samma år ordnade Djokovic en kontroversiell tennisturnering, med fulla publikläktare och utan åtgärder som till exempel säkerhetsavstånd.
Turneringen fick ett abrupt slut efter att coronaviruset spreds bland spelarna. Även Djokovic själv testade positivt efter turneringen.
Tennisspelaren är en galjonsfigur för vaccinmotståndare
Novak Djokovic har blivit en galjonsfigur bland dem som försöker sprida desinformation om vacciner.
Under de senaste två veckorna har han utnyttjats till fullo bland antivaccinationsaktivister på sociala medier.
Det är omöjligt att säga hur stort inflytande tennisspelaren har haft på människors val att inte låta sig vaccineras.
Enligt docent Anna Soveri vid Åbo Akademi är Djokovics offentliga åsikt i vaccinfrågan av en viss betydelse.
– Man vet från tidigare forskning att förebilder har effekt på människors vilja att ta vacciner, säger Soveri, som forskar i vaccinattityder.
Soveri påpekar att det är vanligt att man lyssnar på folk man relaterar till eller förebilder man ser upp till, därför ser hon en viss fara i uppmärksamheten kring Djokovic.
– Hans åsikter kan leda till att fler personer ifrågasätter säkerheten med vaccinet.
Även om vaccinmotståndare använder Djokovic i sina kampanjer mot vaccin har tennisspelaren själv inte uttalat något direkt stöd för påståenden som hävdar att vacciner är skadliga, eller för mer besynnerliga konspirationsteorier som till exempel att coronapandemin skulle ha planerats av en global elit.
Djokovic blev en politisk stötesten i Australien
Melbournes invånare har fått erfara några av de strängaste coronarestriktionerna i världen under pandemin och över 90 procent av den vuxna befolkningen i Australien är vaccinerade.
Det här är en del av förklaringen till att den allmänna opinionen i Australien gått hårt åt Djokovic och den medicinska dispens han ursprungligen beviljades av både delstaten Victoria och Australian Open-turneringens arrangörer.
Den australiska regeringens beslut om att utvisa Djokovic gick alltså helt i enlighet med folkets vilja.
Men regeringen har ändå fått kritik på hemmaplan för att man inte löste situationen kring Djokovics visum innan han kom till landet.
Hela historien har varit prövande för premiärminister Scott Morrisons högerorienterade regering, som befinner sig i en känslig situation eftersom landet går till val nu i vår.
Den politiska kampen blev tydlig då regeringen utövade sin makt och körde över den vänsterorienterade delstatsregerings beslut i Victoria, som ursprungligen beviljade Djokovic medicinsk dispens.
Oppositionen i Australien har också kritiserat Morrisons regering för dubbelmoral i Djokovic-fallet, då regeringen inte vidtagit åtgärder mot ledamöter i de egna leden som ifrågasatt behovet av vaccinkrav.
Morrison försvarar regeringens agerande genom att göra skillnad på utlänningar och egna medborgare.
– Om du kommer från ett annat land, och det finns regler för att du ska få komma in i det här landet, så måste du följa dem.
Morrison säger också att utvisningen av Djokovic "sänder en stark signal".

Polariseringen kring vaccinfrågan ökar
Anna Soveri konstaterar att frågan kring rätten att välja om man låter vaccinera sig eller inte blivit en allt mer polariserande fråga.
Då frågan om vacciner politiseras och myndigheter har olika åsikter om virusregler, som i fallet med den australiska regeringen och delstatsregeringen i Victoria, riskerar dessutom förtroendet för myndigheterna att sjunka.
– Det är knepigt att bygga tillit för myndigheter gällande vaccinet då myndigheter inte är överens.
Dålig tillit till myndigheter är inte en bra utgångspunkt om man vill göra frågan kring vacciner mindre polariserande.
Det ger dessutom en starkare grogrund för konspirationsteorier.
Det här är något som myndigheter över hela världen nu måste ta i beaktande då regler för framtida idrottsevenemang görs upp.
Näst på tur inom tennisvärlden står de Franska mästerskapen som börjar i maj. Om Djokovic inte vaccinerat sig innan dess är det troligt att han inte får delta.
Källor: AP, AFP, STT, Reuters, ABC News, The Guardian, BBC