Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tangokungen Jukka Hallikainen ombads uppträda på valjippon, kulturfolket protesterar: "Skandalöst efter att beslutsfattarna stängt ner kulturbranschen"

En kortsnaggad leende man.
Bildtext Sångaren Jukka Hallikainen, tangokung år 2008, är själv kandidat i välfärdsområdesvalet för Samlingspartiet.
Bild: Veli-Pekka Väisänen

Många artister vägrar uppträda på valjippon i protest mot att politikerna svikit dem under coronapandemin. – När folk vill ha roligt kommer de ihåg oss men inte i krislägen, säger tangokungen Jukka Hallikainen.

Valjippon brukar under normala omständigheter ofta förknippas med musik och sång som ska höja stämningen. Men nu väljer många artister att bojkotta de valtillställningar som ordnas inför välfärdsområdesvalet. Pandemin och krisläget fortsätter och artisterna lever i ovetskap kring när de får jobba igen.

En av dem är sångaren Jukka Hallikainen, också känd som tangokung år 2008.

– Jag tycker det är rentav skandalöst. Liksom överlag den här linjen att kulturen bara behövs när någon kan dra nytta av den, säger Hallikainen som själv är kandidat för Samlingspartiet i välfärdsområdesvalet, men kritiserar alla partiernas agerande överlag.

Att musiker stöder något särskilt parti eller någon särskild kandidat på valjippon har långa traditioner både i Finland och utomlands. Till exempel fick Pekka Haavisto (De gröna) under sin presidentvalskampanj år 2012 bandet Ultra Bra, som hade lagt ned för flera år sedan, att kliva upp på scenen igen.

Nu inför välfärdsområdesvalet är intresset lågt. I ett inlägg på sociala medier får Hallikainen stöd av tiotals andra artister som också vägrar uppträda på valtillställningar i protest mot att kultur- och evenemangsbranschen behandlats så illa under pandemin. Besvikelsen riktas mot politikerna.

– Under normala omständigheter är det välkommet med uppträdanden på valjippon men kulturen har glömts bort helt och coronastöden har inte på något sätt varit täckande, åtminstone inte för frilansarna, säger Hallikainen.

Valtält på gågata i Jyväskylä.
Bildtext På grund av restriktionerna ordnas valtillställningarna inför välfärdsområdesvalet mest utomhus.
Bild: Heli Kaski / Yle

Uppträda för en kopp kaffe?

Under den senaste veckan har Hallikainen ombetts att uppträda på flera valtillställningar, både av det egna partiet Samlingspartiet men också av regeringspartierna Vänsterförbundet och SDP. Han har kategoriskt tackat nej till alla.

Hallikainen säger att det har varit frågan om mindre tillställningar utomhus, i bland annat huvudstadsregionen, Borgå och Kotka.

– Det som också vittnar om hur mycket man uppskattar oss är att en del räknar med att vi ska uppträda gratis eller för en kopp kaffe. Det är rentav osmakligt.

Han tycker det handlar om att man glömt bort kulturbranschen under coronapandemin och att understöden har varit otillräckliga.

Hallikainen säger att han själv tills vidare har klarat sig hyfsat, men har flera kolleger som tvingats sälja sin studioutrustning och sina instrument för att kunna leva.

– Det är inte rätt. När tiderna ändras så kan man fortfarande inte göra sitt jobb utan redskap.

Antton Rönnholm, socialdemokraternas partisekreterare
Bildtext SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm säger att de lokala avdelningarna ska följa regionförvaltningsverkets regler.
Bild: Yle/Carmela Walder

Partisekreterare: "upp till var och en"

Mikko Koikkalainen, partisekreterare för Vänsterförbundet förstår artisternas frustration men säger att alla artister inte tycker lika.

– Artisterna ska själva få avgöra om de vill uppträda eller inte.

Koikkalainen påpekar också att regeringen precis har beslutat om ett nytt kompensationspaket för kulturbranschen och att Vänsterförbundet alltid betalar för uppträdanden.

Antton Rönnholm, partisekreterare för SDP, är inne på samma linje som Koikkalainen.

Partikansliets riktlinje är att de lokala avdelningarna ska följa regionförvaltningsverkens regler.

– Vad man gör lokalt är upp till var och en att bestämma, säger han och fortsätter:

– Om man nu ber människor, vare sig det är en trollkarl, en ponny för ett barnevenemang eller en musiker, och man är beredd att betala för det, ser jag inget större problem i det. Då finns åtminstone den arbetsmöjligheten.