Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Coronafallen fortsätter öka i Egentliga Finland – omikron orsakar lindriga symtom men behovet av intensivvård är högt

Från 2022
Närbild på två negativa hemtest för coronaviruset.
Bildtext Sjukvårdsdistriktet rekommenderar inte längre att alla som testat positivt med hemstest testar sig vid hälsovården.
Bild: Yle/Sam Stäuber

Incidensen har ökat kraftigt i regionen sedan förra veckan. Nitton vårdas på sjukhus. Coronasmitta konstateras också hos personer som har sökt sjukhusvård av andra orsaker än coronaviruset.

Mängden coronafall i Egentliga Finland fortsätter att öka kraftigt. På tisdagen den 18 januari är regionens incidens av coronasmittade under två veckor 1519 per 100 000 invånare.

Förra veckan var incidensen 1061. Förra veckan konstaterades som mest nästan 900 nya smittfall per dag.

– Epidemin har accelererat med 50 procent under den senaste veckan om man ser på incidensen, säger Harri Marttila, Egentliga Finlands ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar.

Andelen positiva test är nu 33,3 procent av alla som testas. Ungefär hälften av smittorna har konstaterats i Åbo och resten i övriga kommuner i sjukvårdsdistriktet.

Smittspårningen är överbelastad i flera kommuner och många har slopat smittspårningen.

Åbo stad slutade med officiell smittspårning den 13 januari. Också bland annat S:t Karins och Reso har slopat smittspårningen.

Sjukvårdsdistriktet rekommenderar inte längre att alla som testat positivt med hemtest söker sig till coronatest vid hälsovården. Enligt Marttila ska endast de, som behöver få ett officiellt utlåtande på sin smitta, testa sig vid hälsovården.

Fem i intensivvård

För tillfället vårdas nitton coronapatienter på ÅUCS. Fem får intensivvård.

Hälften av coronapatienterna i sjukhusvård har sökt sig till vård på grund av symtom orsakade av coronaviruset.

Resten av patienterna har sökt sig till sjukhusvård för en annan medicinsk orsak och coronaviruset har konstaterats som ett bifynd. Till exempel har en del föderskor, som i övrigt varit friska, konstaterats vara coronasmittade.

Enligt Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare Mikko Pietilä har omikronvarianten hittills en mindre förmåga att orsaka en svår sjukdom, jämfört med tidigare virusvarianter.

Trots det är behovet av intensivvård fortfarande högt.

– Ifall behovet av intensivvård ytterligare ökar är vi tvungna att minska på den elektiva verksamheten, alltså planerade operationer. Tills vidare har vi lyckligtvis varit tvungna att flytta på rätt få ingrepp, säger Mikko Pietilä.