Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandsbekantingar i Lejonens premiärmotståndare – Santeri Alatalo spelar för Schweiz i Peking

Uppdaterad 18.01.2022 17:05.
Juraj Slafkovsky på isen.
Bildtext Juraj Slafkovsky ska spela för Slovakien i OS.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Patrik Rybar, Michal Kristof och Juraj Slafkovsky är några av spelarna som ingår i Slovakiens trupp till OS i Peking. Schweiz har också nominerat sina spelare till spelen och Santeri Alatalo finns med på listan.

Herrarnas ishockeyturnering i OS börjar om drygt tre veckor och trupperna börjar nu ta form. Finlands förbundskapten Jukka Jalonen presenterar Finlands lag på torsdag.

Två länder som redan nominerat sina spelare är Slovakien och Schweiz. I den slovakiska truppen finns det gott om spelare som är bekanta för den inhemska ishockeypubliken.

Bland annat Kärpäts tidigare målvakt Patrik Rybar, Michal Kristof som spelat ligahockey i Kärpät och Sport, Lukas Pospisil med ett förflutet i Lukko och stortalangen Juraj Slafkovsky som tillhör TPS.

Slovakien är Lejonens första motståndare i gruppspelet i Peking.

I den senaste OS-turneringen 2018 slutade Slovakien sist i sin grupp. Landets bästa placering i OS-sammanhang är fjärdeplatsen 2010 då Slovakien förlorade bronsmatchen mot Finland.

Slovakiens OS-trupp

Alatalo OS-debuterar

I Schweiz 25-mannatrupp återfinns Santeri Alatalo. Backen som fick schweiziskt medborgarskap i fjol har spelat i den högsta ligan i Schweiz i nästan tio år.

I fjol VM-debuterade han för Schweiz och nu ska han spela i sitt första OS. Förutom Alatalo har Schweiz ytterligare elva OS-debutanter i laget.

Den 38-årige anfallaren Andres Ambühl kommer att göra sitt femte OS.

Schweiz spelar i samma grupp som Tjeckien, Danmark och det ryska laget.

Schweiz OS-trupp: