Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ska EU-agendan föra Macron till Élyséepalatset på nytt? Se hans tal inför Europaparlamentet

Uppdaterad 19.01.2022 14:04.
Macron berättar om målen för Frankrikes EU-ordförandeskap inför Europaparlamentet. - Spela upp på Arenan

Det var med höga ambitioner som Frankrike vid årsskiftet tog över det roterande ordförandeskapet i EU. För Emmanuel Macron gäller det dessutom att lyckas i Europapolitiken för att kunna profilera sig i det presidentval som hägrar hemma i Frankrike.

Då Macron i dag besöker Europaparlamentarikerna i Strasbourg för att presentera den franska agendan står det klar att det är en stormakt som är på besök. Det roterande ordförandeskapet brukar vanligen inte väcka så mycket uppmärksamhet som nu då Europa befinner sig i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge.

Och Frankrike ska hålla presidentval.

Du kan se hela Macrons tal inför Europaparlamentet överst i artikeln.

Ursula von der Leyen ja Emmanuel Macron Elysee-palatsin edustalla torstai-iltana, 6.1.2022.
Bildtext Kommissionsordförande Ursula von der Leyen besökte Paris i början av januari.
Bild: Christophe Petit Tesson / EPA / AOP

Ett starkare och oavhängigt Europa som slutmål

– När en europeisk stormakt, som alltid har haft ganska stora tankar om sig själv, kommer in i den här situationen så finns det kanske inte så många andra möjligheter än att man åstadkommer en dagordning som är lite överbelastad. Vi får se hur det håller i längden, konstaterar SFP:s Europaparlamentariker Nils Torvalds.

 Europarlamentaarikko Nils Torvalds henkilökuvassa.
Bildtext Nils Torvalds förvånas inte av storslagenheten i den franska agendan.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det överhängande franska målet är ett starkare och mera oberoende Europa på en mängd olika plan. Det handlar om allt från att göra EU klimatneutralt till att fördjupa försvarssamarbetet inom EU och stärka de yttre gränserna, för att nämna några av målen.

Klimatlösningar behövs mera än försvarsintegration?

Men att fördjupa det europeiska försvarssamarbetet väcker inte särskilt stora sympatier bland unionens Natoländer, och inte heller hos Vänsterförbundets Europaparlamentariker Silvia Modig som hoppas att det franska presidentvalet lockar till sig andra frågor:

– Om Macron behöver vinster från klimatet, då är det bra för oss som vill göra ambitiös klimatpolitik. Det som jag motsätter mig i hans tankar är militariseringen av Europa, han talar jättemycket om ett gemensamt försvar, att förstärka försvaret och det håller jag inte med om, konstaterar hon.

Det som ytterligare kan lägga sordin på stämningen är den pågående coronapandemin som begränsar publika EU-evenemang i Frankrike, vilket betyder mindre synlighet för det europeiska budskapet och Macrons roll i det arbetet.

Europarlamentaarikko Silvia Modig.
Bildtext Silvia Modig hoppas på storsatsning på klimatet.
Bild: Sasha Silvala / Yle

En chans att profilera sig som EU:s ledare?

Men Rysslands agerande i Ukrainakrisen kan samtidigt ge den franske presidenten en chans att presentera sig som den stora europeiska ledaren som står upp mot de ryska hoten. Speciellt nu när hans tyska allierade Angela Merkel har lämnat scenen.

– När man tittar på alla de här begreppen så finns det mycket som talar för att Frankrike nu kanske har en bättre chans än någonsin att föra fram sin politik, konstaterar Torvalds.