Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

27 personer på sjukhus i Österbotten på grund av coronan – lägesrapporten avges nu veckovis

Vasa centralsjukhus i vinterskrud.
Bildtext Just nu får tre personer intensivvård på grund av covid-19.
Bild: Anna Wikman / Yle

Framöver kommer Österbottens välfärdsområde att åtminstone en gång i veckan ge en lägesbild över coronaläget. Fokus ligger på antalet patienter som får sjukhusvård. På tisdagen får 24 personer sjukhusvård och tre intensivvård.

Rapporten avges veckovis i samband med att coronasamordningsgruppen håller sitt möte. De dagliga siffrorna över antalet positiva test slopas.

På tisdagen får totalt 24 personer sjukhusvård på grund av coronan inom Österbottens välfärdsområde. Dessutom får tre personer intensivvård.

Det är en märkbar ökning jämfört med läget för en vecka sedan när totalt tretton fick sjukhusvård och fyra intensivvård.

- Läget är svårt men vi har ändå klarat oss på något sätt. På intensiven har vi haft en sådan mängd som vi klarar av. Men det är klart att situationen inte har förbättrats, säger välfärdsområdets direktör Marina Kinnunen.

Tre personer har dött senaste veckan

Det har dock skett en märkbar ökning i hur stor andel som fått den tredje vaccindosen. Nu har 41,6 procent av över 12-åringarna fått tredje dosen när siffran för en vecka sedan var 26,9 procent.

Incidensen är nu 2 143 och det totala antalet dödsfall på grund av covid-19 är 24. För en vecka sedan var siffran 21 personer.

Coronagruppen förlängde rekommendationerna om användning av munskydd och distansarbete till slutet av februari.

Rekommendationen om att vuxna ska sätta fritidsaktiviteter i grupp på paus förlängs till den 6 februari, likaså rekommendationen om att vuxna ska minimera sina sociala kontakter.

Regionförvaltningsverket har utlovat ett besked om att stänga utrymmen i Österbotten, men ännu har inget officiellt beslut kommit. I fredags fattades beslutet att stänga utrymmen i Södra Österbotten.