Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sekundstrid mellan landslagsåkarna – vassare avslutning gav Joni Mäki segern: "Jag är på rätt väg"

Uppdaterad 18.01.2022 21:04.
Joni Mäki.
Bildtext Joni Mäki vann 10 km fritt i finska cupen.
Bild: Lehtikuva

800 meter före mål ledde Perttu Hyvärinen fortfarande fristilsloppet i Vanda, men Joni Mäki gjorde en bättre avslutning och passerade landslagskamraten. Mäki besegrade Hyvärinen med en sekund.

Herrarna åkte 10 kilometer fritt i Vanda och den relativt lätta banan gjorde att det blev en tajt tävling. Det hela utvecklade sig till en sekundstrid mellan Joni Mäki och Perttu Hyvärinen.

Då Hyvärinen, som inte tävlat sedan Tour de Ski, gick ut på det sista varvet ledde han med 3,5 sekunder men Mäki fick till en bättre avslutning. Han tog in tiondel för tiondel på den avslutande rundan.

Vid den sista mellantiden låg Hyvärinen tre tiondelar före Mäki men det räckte inte. Vasaåkaren gjorde en starkare avslutning in mot stadion och knep segern.

– I början kändes det som att lungorna inte fungerade. På det tredje varvet blev det lättare och jag hade krafter till avslutningen. Det här ger mig lite lugn och jag är på rätt väg. Det är alltid skönt att vinna då det blir en sekundstrid, säger Mäki till Yle efter loppet.

Hyvärinen startade några minuter efter Mäki men hade inte koll på läget före vid den sista mellantiden. På slutet klarade han inte av att matcha Mäkis fart och då Hyvärinen korsade mållinjen var han en ynka sekund långsammare.

– Det blev en överraskande jämn tävling och en måttlig insats. Det har inte varit några problem efter touren, säger Hyvärinen.

Bakom Mäki och Hyvärinen var det också jämnt mellan tävlingens trea och fyra. Lauri Lepistö besegrade Markus Vuorela med en tiondel.

Oscar Högnabba från IF Minken var bästa FSS-åkare i loppet på trettonde plats.

Resultat 10 km (f):

1. Joni Mäki Pohti Ski Team 22.35,6
2. Perttu Hyvärinen Puijon Hiihtoseura +1,0
3. Lauri Lepistö Jämin Jänne +12,5
4. Markus Vuorela Jämin Jänne +12,6
5. Arsi Ruuskanen Kuusamon Erä-Veikot +31,1
6. Miro Karppanen Imatran Urheilijat +33,3
-------------------
13. Oscar Högnabba IF Minken +1.15,6
21. August Högnabba IF Minken +1.26,1
49. Jonas Nordström IF Sibbo-Vargarna +2.49,4
54. Ville Parantainen IF Minken +3.21,8
59. Benjamin Tulonen IF Sibbo-Vargarna +3.54,1
68. Joachim Gustafsson IF Sibbo-Vargarna +4.40,0