Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans ex-president Nazarbajev på bild för första gången sedan upploppen i landet – tillbakavisade påståenden om maktkamp inom eliten

Från 2022
Kazakstans tidigare president Nursultan Nazarbajev vid ett bord, i bakgrunden kazakiska flaggor.
Bildtext På tisdagen sågs ex-president Nazarbajev för första gången på bild sedan upploppen i landet. Det är ändå svårt att bedöma när och var videon kan ha spelats in.
Bild: Press Office of Nursultan Nazarb

Kazakstans tidigare president Nursultan Nazarbajev har uppträtt offentligt för första gången sedan de dödliga upploppen i landet. Nazarbajev hävdade att ingen konflikt pågår inom makteliten och att han är kvar i landet.

– 2019 gav jag presidentbefogenheterna till Kasym-Zjomart Tokajev och har därefter varit pensionär, för tillfället i Kazakstans huvudstad. Jag har aldrig åkt någonstans. President Kasym-Zjomart Tokajev har fulla befogenheter, han är säkerhetsrådets ordförande, sa Nazarbajev i ett inspelat videomeddelande.

Den 81-åriga Nazarbajevs uttalande kommer ett par veckor efter de dödliga upploppen i staden. På sistone har han bland annat kommunicerat genom sin talesperson, och rykten har gått att han skulle befinna sig utomlands.

Demonstranter utanför borgmästarens kanslin i Almaty i  Kazakstan.
Bildtext Enligt senaste uppgifter från lokala myndigheter har 227 personer dött till följd av protesterna. Över 12 000 personer har hittills gripits.
Bild: Lehtikuva

Var och när tisdagens video, som utspelar sig i ett rum utan fönster, är inspelad är svårt att avgöra. Videon är också påtagligt redigerad, med genomgående klipp med några sekunders mellanrum.

"Ingen konflikt inom eliten"

Bland annat Nazarbajevs försvinnande efter upploppen och det att han blev ersatt i landets mäktiga säkerhetsråd av president Tokajev gav fart åt spekulationer om en maktkamp, något Nazarbajev i dag tillbakavisade.

– Det finns ingen konflikt eller konfrontation inom eliten. Rykten om det här är helt ogrundade, sa Nazarbajev.

Han uppmanade också sina landsmän att stöda president Tokajev, och att Tokajev inom kort ska utses till ordförande för det styrande partiet Nur-Otan.

Men en del av eliten förlorar mark

Protesterna i början av januari bottnade i höjda bränslepriser, men också i missnöjet med den seglivade korruptionen i landet. Folk krävde bland annat ett slut på Nazarbajevs inflytande med slagorden "ut, gubbe!".

Förra veckan kritiserade president Tokajev sin föregångare Nazarbajev offentligt för första gången, då han pekade på hur några få blev stenrika under Nazarbajevs tid vid makten och krävde att folket nu borde få sin beskärda del.

Släkten Nazarbajev har stora egendomar i Kazakstan, och enligt medieuppgifter också lyxiga fastigheter utomlands, men inflytande verkar de gå miste om i hemlandet.

Förutom att Nursultan Nazarbajev blev av med sin post i säkerhetsrådet har Tokajev också sparkat Nazarbajevs systerson från rådet, och Nazarbajevs alla tre svärsöner har avgått från sina höga positioner i statliga bolag och ett branschbolag.

Undantagstillståndet hävt i hela landet

President Tokajev har påstått att protesterna egentligen var ett kuppförsök, som utfördes med stöd av utländska terrorister.

På tisdagen meddelade militärkommendören i den största staden Almaty att den högsta nivån för terrorhot fortfarande är i kraft. Vägspärrar och militärpatruller dygnet runt kommer därmed fortsatt vara vardag i staden.

Undantagstillståndet och utegångsförbudet som infördes under protesterna hävdes däremot vid midnatt lokal tid natten till onsdag.

Europa- och Centralasiendirektören Hugh Williamson vid Human Rights Watch är ändå orolig för de över 10 000 gripna personernas rättigheter.

President Tokajevs lov till säkerhetsstyrkorna att skjuta för att döda är också ett fortsatt orosmoment.

– Vi har inte hört att policyn "skjut utan varning för att döda" skulle ha dragits tillbaka, så vi fortsätter kräva att den policyn formellt ska dras tillbaka, säger Williamson i en intervju med Radio Free Europe.

Källor: RFE/RL, Reuters, AFP, AP, TASS