Morgonkollen: Coronablinkern fungerar för tillfället dåligt på många områden – och andra nyheter att ha koll på
God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här onsdagsmorgonen.
Vad hände med Coronablinkern?
Har du funderat över varför Coronablinkern i din telefon inte larmar i ett, trots att smittfallen i landet skjuter i höjden? Det beror på att så många av fallen i dag inte registreras av sjukvården.
I nuläget blir de flesta nya smittfall inte officiellt bekräftade, utan folk testar sig hemma. Bara de registrerade fallen får en så kallad startkod, en kod som användaren själv ska mata in i sin Coronablinker-app.
– Just nu har man inte så stor nytta av Coronablinkern i Helsingforsregionen och i Åbo. I mera glest befolkade landsändor som Lappland fungerar appen bra, eftersom sjukvårdens testkapacitet verkar räcka till där, säger Aleksi Yrttiaho som leder arbetet med teknologi och riskbedömning på institutet för hälsa och välfärd.
Artister protesterar mot att uppträda på valjippon: "Skandalöst efter att beslutsfattarna stängt ner kulturbranschen"
Valjippon brukar under normala omständigheter ofta förknippas med musik och sång som ska höja stämningen. Men nu väljer många artister att bojkotta de valtillställningar som ordnas inför välfärdsområdesvalet. Pandemin och krisläget fortsätter och artisterna lever i ovetskap kring när de får jobba igen.
En av dem är sångaren Jukka Hallikainen, också känd som tangokung år 2008.
– Jag tycker det är rentav skandalöst. Liksom överlag den här linjen att kulturen bara behövs när någon kan dra nytta av den, säger Hallikainen som själv är kandidat för Samlingspartiet i välfärdsområdesvalet, men kritiserar alla partiernas agerande överlag.
Ukrainare försöker hålla rädslan under kontroll medan kriget rasar
Sedan flera månader håller Ryssland trupper i närheten av den ukrainska gränsen. Efter att samtal med USA, Nato och OSSE slutade i osämja är många oroade för nya anfall från Ryssland. Svenska Yle har besökt Charkiv-området i nordöstra Ukraina.
– Vi har levt med krig sedan 2014, vi känner av det dag och natt och vi är beredda på allt, säger Aleksej Maksimov.
– En människa vänjer sig vid vad som helst. I början av kriget var det väldigt skrämmande, men nu har vi blivit vana. Men vi förstår att vi själva när som helst kan råka ut för ett anfall, säger Anastasia Azarovskaja.
Ska EU-agendan föra Macron till Élyséepalatset på nytt?
Det var med höga ambitioner som Frankrike vid årsskiftet tog över det roterande ordförandeskapet i EU. För Emmanuel Macron, som i dag ska presentera den franska agendan för Europaparlamentarikerna, gäller det att lyckas i Europapolitiken för att kunna profilera sig i det presidentval som hägrar hemma i Frankrike.
Det överhängande franska målet är ett starkare och mera oberoende Europa på en mängd olika plan. Det handlar om allt från att göra EU klimatneutralt till att fördjupa försvarssamarbetet inom EU och stärka de yttre gränserna.
UMK22: Tanken på evigt liv skrämmer Olivera, låten Thank God I'm an Atheist skrev nästan sig själv
Ibland kan en musiker ha ynnesten att bara slå sig ner vid sitt piano och så kommer musiken farande. Så här gick det till när Olivera skrev sitt bidrag i Tävlingen för ny musik UMK.
– Jag har alltid varit en grubblare som tampas med de stora livsfrågorna. Idén om ett liv efter döden är en stor tröst för många, men mig fyller tanken med fasa! Jag vill se livet som en unik engångsföreteelse. Livet är betydelsefullt fast det tar slut en vacker dag.
Väder
Det är halvklart till mulet. Lokalt kan det regna eller snöa lite, i öster kan underkylt regn förekomma. I kväll västerifrån allmänt regn eller blötsnö. Temperaturen ligger mellan 0 och +5 grader, mildast i sydväst. I Lappland några minusgrader.