Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåborna förhandsröstade flitigast av östnylänningarna i välfärdsområdesvalet – här ser du statistik per kommun

Personer köar i köpcentret Lundi för att rösta i välfärdsområdesvalet.
Bildtext I välfärdsområdesvalet kunde man rösta på förhand fram till tisdagen. Här pågår förhandsröstning i köpcentret Lundi i Borgå.
Bild: Hanna Othman / Yle

Nästan var tredje Borgåbo gav sin röst på förhand. I de övriga kommunerna i Östra Nylands välfärdsområde gick färre än var fjärde röstberättigad till valurnorna på förhand.

Förhandsröstningen är avslutad och nu är den egentliga valdagen (23.1) den enda kvarstående möjligheten att rösta i välfärdsområdesvalet.

Förhandsröstningen pågick 12–18.1.

I Östra Nylands välfärdsområde valde 27,6 procent av de röstberättigade att rösta på förhand.

Mest aktivt gick Borgåborna till valurorna på förhand. Av stadens drygt 40 000 röstberättigade röstade närmare 13 000 på förhand – hela 31,7 procent av Borgåborna.

Minst aktiva i förhandsvalet var Pukkilaborna med 18,1 procent.

För Sibbo (23,4 procent), Mörskom (24 procent), Lovisa (23,5 procent), Lappträsk (23,1 procent) och Askola (23,4 procent) ser statistiken rätt jämn ut. I de kommunerna gav knappt var fjärde invånare invånare sin röst på förhand.

Hela landets medeltal är 27,6 procent.

Liknande trend som i föregående val

Även i förhandsröstningen inför kommunalvalet i somras såg den östnyländska statistikkurvan rätt likadan ut som nu.

Borgåborna var aktivast även i somras. Då röstade hela 38,6 procent av de röstberättigade invånarna på förhand, följt av Mörskom med 32,1 procent.

Ivern att delta i förhandsvalet är alltså ungefär likadan om man jämför mellan kommunerna i Östnyland, men på alla håll är deltagandet nu mindre aktivt än i kommunalvalet.

Ohjelappu, jossa ohjeet äänestämisessä käytettävään numerointiin
Bildtext I Östra Nylands välfärdsområde valde 27,6 procent att förhandsrösta.
Bild: Johanna Manu / Yle

I förhandsvalet kunde man välja att rösta på vilket förhandsröstningsställe som helst.

Förhandsvalet ordnades på olika sätt, och Yle Östnyland skrev tidigare om att endast Borgå ordnade förhandsröstning utomhus i Östnyland.

Söndagen den 23 januari är den egentliga valdagen, och då ska man rösta på plats i den egna hemkommunen och den egna vallokalen.