Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommunikationen till Tonga kan vara nere en månad – landningsbanan nu putsad för biståndsflyg

En satellitbild av en ö täckt av aska.
Bildtext Stor delar av Tonga är täckt av ett tjockt svart lager aska.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Det kan ta upp till fyra veckor innan den viktiga undervattenskabeln som skadades i lördags är reparerad, det uppskattar USA:s nationella kabelbolag. Det här betyder att största delen av kommunikationen till Tonga kommer att ligga nere tills dess.

Undervattenskabeln som löper från Fiji skadades då Tonga drabbades av ett vulkanutbrott och en efterföljande tsunami i lördags.

Internet- och telefonförbindelserna är fortfarande så gott som helt avskurna, men man har nu kunnat nå en del satellittelefoner i huvudstaden.

Telekommunikationsbolaget Digicel kommer under onsdagen att försöka upprätta ett provisoriskt 2G-nät i landet som ska prioritera telefonsamtal och textmeddelanden.

Två satellitbilder av samma ö, den första grön och den andra svart.
Bildtext Många tonganer som befinner sig utomlands försöker febrilt nå sina anhöriga i ögruppen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Men bolaget varnar ändå för att uppkopplingen kan komma att vara begränsad och hackig och endast täcka omkring 10 procent av den normala nätkapaciteten.

Det finns fortfarande få bilder av förstörelsen i landet, vilket gör det svårt att uppskatta hur allvarliga skadorna är. Hittills har omvärlden fått förlita sig på några gryniga satellitbilder från flygplan.

Rent dricksvatten prioritet ett

Biståndsoperationen har försvårats av det tjocka lager av aska som täcker stora delar av samhället.

Enligt Röda Korset har saltvatten från tsunamin samt aska från vulkanen förorenat dricksvattnet och därför måste vatten och vattenrenare snabbt fås till ögruppen.

En satellitbild visar en ö täckt av aska.
Bildtext Det är svårt att få en uppfattning om förstörelsen på Tonga eftersom det ännu finns få bilder från ögruppen efter katastrofen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Det är viktigt att vi så snabbt som möjligt ser till att det finns rent dricksvatten på hela Tonga. Annars finns det en stor risk att sjukdomar som kolera och diarré sprids i landet, säger Katie Greenwood på Röda Korset till Reuters.

Landningsbanan på landets största flygplats har varit helt täckt av aska, men enligt nyzeeländska myndigheter ska askan snart vara bortputsad och det här gör det lättare för internationella hjälpförsändelser att komma fram.

Australien och Nya Zeeland inleder omfattande hjälpoperationer

Australien och Nya Zeeland är redo att skicka militärflygplan med förnödenheter till huvudön genast då det är möjligt.

– Det tjocka askan har varit svårare att putsa bort än väntat, säger Jonathan Veitch som är FN-koordinator på Fiji till nyhetsbyrån AFP.

Enligt honom har man bara kunnat putsa 100-200 meter per dag, men landningsbanan väntas alltså bli ren under onsdagen.

En satellitbild av två öar.
Bildtext Hela byar har sköljts bort av tsunamin som slog till i lördags.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

– Vi ser till att Tonga får allt de behöver och allt de ber om, sa Australiens försvarsminister Peter Dutton.

Nya Zeeland skickar två fartyg till Tonga, ett av fartygen – Aotearoa är lastat med 250 000 liter vatten och har kapacitet att producera omkring 70 000 liter vatten dagligen. Dessutom innehåller fartyget andra förnödenheter.

– Jag vill säga människorna i Tonga att vi är på väg till er med en hel massa vatten, säger fartygets kapten Simon Griffiths i ett uttalande.

Fler än 100 000 personer har drabbats av naturkatastrofen och hundratals hus har svepts i havet med tsunamin. Endast tre personer rapporteras ha dött i vulkanutbrottet och tsunamin men dödssiffran befaras stiga.

Källor: BBC, AFP