Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO: Pandemin är långt ifrån över, men vi kan få slut på det värsta i år

WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bild: Salvatore Di Nolfi / EPA

"Den här pandemin är inte i närheten av att vara över", sa Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus till reportrar på tisdagen från högkvarteret i Genève.

Omikronvarianten har resulterat i rekordantal smittade i flera europeiska länder. På tisdagen rapporterade Tyskland över 100 000 fall och Frankrike nästan en halv miljon.

Fem miljoner fall rapporterades i Europa under förra veckan och WHO har tidigare förutspått att runt hälften av alla européer kan ha insjuknat i omikronvarianten före utgången av mars och således belasta sjukvården på många håll.

Med den stora spridningen av omikronvarianten är det enligt WHO-chefen också troligt att nya virusvarianter kommer att dyka upp.

Toppen kan vara nådd i vissa länder

Under presskonferensen passade WHO-chefen även på att än en gång varna för att underskatta omikronvarianten.

– Omikronvarianten må vara mindre allvarlig i genomsnitt, men att påstå att det är en mild sjukdom är missvisande, sa han och hänvisade till att sjukvården är belastad på många håll och att det fortfarande förekommer många dödsfall.

Ghebreyesus är inte heller känd för att vara särskilt optimistisk när det gäller coronapandemin och har gånggång poängterat att den är långt ifrån över.

Han påstod dock att antalet fall kan ha nått toppen i vissa länder. I bland annat Storbritannien funderar man nu på att börja avveckla restriktionerna igen.

– Detta ger hopp om att det värsta av den här senaste vågen är avklarad, men inget land har sitt på det torra ännu.

Skylt med texten "Coronavaccinering" utanför Westminister Abbey i London.
Bildtext I Storbritannien har antalet nya coronafall börjat sjunka. Enligt brittiska medier ska man i dag börja förhandla om att avveckla restriktioner.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vi kan avsluta folkhälsorisken i år

Aningen mer positiva nyheter bjöd WHO på vid ett separat presstillfälle då Michael Ryan, chef för WHO:s krisberedskap, meddelade att det värsta av pandemin kan vara över redan i år.

Men det kräver att de enorma orättvisorna i vaccinationer och mediciner åtgärdas snabbt.

Det är splittringen av våra sociala, ekonomiska och politiska system som har orsakat tragedin – inte viruset

― Michael Ryan, chef för WHO:s krisberedskap

WHO har också tidigare kritiserat obalansen i vaccintillgången mellan rika och fattiga länder och kallat det ett katastrofalt moraliskt misslyckande.

Färre än 10 procent av människorna i låginkomstländer har fått ens en dos av ett coronavaccin.

Ryan, som på tisdagen deltog i en paneldiskussion om ojämlikhet i vaccineringen, sa att vi kanske aldrig tar död på viruset men att vi har en chans att avsluta folkhälsokrisen i år – om vi åtgärdar orättvisorna.

Enligt krisberedskapschefen är problemet inte viruset.

– Det är splittringen av våra sociala, ekonomiska och politiska system som har orsakat tragedin – inte viruset.

Källor: AFP, APTN, Reuters