Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska Teatern "i sin värsta kris i modern tid" – Joachim Thibblin: "Just nu är det frågan om en överlevnad"

Uppdaterad 19.01.2022 17:28.
En vit rund teater.
Bildtext Föreställningarna på Svenska Teatern är inställda hela februari.
Bild: Cata Portin

Svenska Teaterns styrelse har beslutat att inhibera samtliga föreställningar i februari och samtidigt inleda omställningsförhandlingar, även kallat samarbetsförhandlingar.

– Det känns ju inte alls bra. Svenska Teatern genomgår en ytterst stor kris, om inte den värsta krisen i modern tid, säger teaterchefen Joachim Thibblin.

Den nuvarande smittspridningen i landet har gjort att publikens intresse för att gå på teater har avtagit.

Samtidigt har de korta varslen om nedstängningar gjort det väldigt utmanande för alla kulturinstitutioner att planera framåt.

– Vi är en så stor institution att vi inte kan fortsätta leva från hand till mun. Våra föreställningar har varit väl sålda och varje nedstängd vecka har vi förlorat ungefär 100 000 euro i förlorade biljettintäkter, säger Thibblin.

En miljon i förlorade inkomster

Det är helt avgörande att Svenska Teatern snabbt får ekonomiskt stöd från staten, understryker Thibblin och säger att utmaningarna just nu är att de inte vet hur tilläggsfinansieringen för teatern ser ut framöver. Han säger att regeringen återigen har lämnat kulturbranschen vind för våg.

– Vi behöver snabbt tydliga svar från myndigheterna om nya stödpaket och det behövs kraftfulla krisåtgärder. Just nu är det frågan om en överlevnad.

Hur ser Svenska Teaterns ekonomi ut just nu?

– Just nu klarar vi oss med näsan ovanför vattenytan, men vi har ett inkomstbortfall från nedstängningen i slutet av december fram till slutet av februari på ungefär en miljon euro. Så läget är mycket dåligt.

Enligt Thibblin var det teaterns egen riskbedömning som fick dem att inleda omställningsförhandlingar.

– Jag tror att publiken förstår att läget är allvarligt. Allt stöd teatern kan få från alla håll är av yttersta vikt.

En blond man i kostym, glasögon och bakåtslickat hår i en teaterfoajé.
Bildtext Det är inte möjligt för teatern att under rådande omständigheter bedriva en verksamhet på förlust, säger teaterchef Joachim Thibblin.
Bild: Cata Portin

Permitterar personalen ifall en stängning blir nödvändig i mars

Svenska Teatern inleder samtidigt omställningsförhandlingar, även kallat samarbetsförhandlingar.

Vad innebär samarbetsförhandlingarna rent konkret?

– Det är en förhandling och sedan får vi se. Vi har en förhoppning om att vi ska kunna öppna i mitten av mars, och så fort som möjligt återgå till den ordinarie verksamheten.

Hur har personalen tagit emot beskedet?

– Det är ju absolut inga trevliga nyheter. Vi har 111 frilansare varav 40 är artister. De blir alla med en gång utan jobb nu igen. För den fasta personalen sker det ingen förändring på kort sikt. Vi gör ju allt för att undvika permitteringar.

Personalen permitteras om en stängning blir nödvändig även i mars.

I enlighet med beslut som togs i tisdags är alltså samtliga föreställningar i februari inställda.

Teatern bokar i första hand om bokade och köpta biljetter till senare datum. Berörda kunder ombeds fylla i en blankett som finns på teaterns webbsida.

Svenska Teatern kontaktar alla kunder som har köpt eller bokat biljetter till berörda föreställningar.

Hur ser du på framtiden?

– För mig är det den tredje pandemivåren och de andra samarbetsförhandlingarna som teaterchef. Det är utmanande men jag har ingen annan möjlighet än att försöka hitta det där ljuset som finns i ändan av tunneln, säger Thibblin.