Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s utrikesminister Anthony Blinken i Kiev – "Ryssland har två vägar att välja mellan"

Från 2022
Uppdaterad 19.01.2022 16:36.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken i presskonferens med USA:s flagga i bakgrunden.
Bildtext USA:s utrikesminister Anthony Blinken träffar Ukrainas ledare på onsdag, eruopeiska allierade på torsdag och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på fredag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

USA:s utrikesminister Antony Blinken har anlänt till Ukraina där han ska träffa Ukrainas president och utrikesminister. Avsikten är att uttrycka USA:s stöd för Ukraina och att få Ryssland att inse att det har två vägar att välja mellan, sa Blinken.

Anthony Blinken träffade först diplomater i USA:s ambassad i Kiev innan han gav sig av för möten med Ukrainas president och utrikesminister.

President Volodymyr Zelensky var tacksam för allt stöd från USA, särskilt det militära stödet som amerikanerna har gett under åren som gått. Blinken bekräftade under besöket att USA bistår Ukraina med ytterligare 200 miljoner euro.

- Jag vill tacka er personligen samt president Biden för ert stöd och det ökade militära biståndet, sa Zelensky.

Blinken konstaterade att han kom till Ukraina för att visa USA:s kraftiga stöd för Ukraina då Ryssland beter sig allt mer aggressivt och har koncentrerat styrkor vid gränsen mellan länderna.

Ryssland kan när som helst angripa Ukraina

Vita husets taleskvinna Jen Psaki

Ryssland har nu två vägar att välja mellan, sa Blinken.

- Den ena vägen är diplomati och dialog för att lösa meningsskiljaktigheter fredligt och det är det vi föredrar. Men Ryssland kan också välja den andra vägen: konfrontation, vilket leder till allvarliga konsekvenser för Ryssland.

Blinken sa också att konflikten handlar om större frågor än bara Ukraina.

- Det som Ryssland försöker göra med sin aggression bryter mot principen om att ett land inte kan ändra på gränser med sin styrka samt principen om att ett land inte kan diktera vem ett annat land får alliera sig med.

- Det här är avgörande tider för Ukraina, och vi har redan fört intensiva förhandlingar i ett par månader för att motarbeta rysk aggression, sa Blinken.

Anslog diplomatisk ton

Han lät betydligt mer diplomatisk än Vita huset och president Joe Bidens talesperson Jen Psaki, som igår i alarmerande ordalag varnade för att Ryssland snart kan vara redo att angripa Ukraina.

- Vi är nu framme vid en tidpunkt då Ryssland när som helst kan angripa Ukraina, sa Psaki. Hon hävdade också att Ryssland redan har skickat in sabotörer till Ukraina, för att skapa en ursäkt för en rysk invasion.

Blinken försäkrade att man inte har gett upp hoppet om en fredlig lösning och att det är viktigt att han träffar utrikesminister Sergej Lavrov på fredag för att få Ryssland att inse hur mycket det har att förlora om aggressionen mot Ukraina fortsätter.

Blinken träffar på torsdag Tysklands, Storbritanniens och Frankrikes utrikesministrar i Berlin före fredagens möte med Sergej Lavrov.

En bild på Kerstin Kronvall tagen ute under vintern.
Bildtext Kerstin Kronvall
Bild: Privat

Kerstin Kronvall: För Putin handlar det om makt och styrka

I väst är det en del analytiker och politiker som säger att man borde finna något som gör att Ryssland kan backa från sitt ultimatum till Nato om säkerhetsgarantier med hedern i behåll.

Svenska Yles medarbetare Kerstin Kronvall, som har tillbringat nästan en vecka i Ukraina, säger att det här är något som man i väst borde sluta tala om.

– Vi utgår från att när man förhandlar så borde vardera parten gå ut ur förhandlingarna utan att man har tappat ansiktet. När det gäller Ryssland så är makt och styrka viktigare än heder.

– Rysslands president Vladimir Putin är inte rädd att förlora sin heder. Det som han är oroad över är tecken på att Ryssland och han inte är oerhört starka.

Kerstin Kronvall besökte nordöstra Ukraina innan hon kom till Kiev på onsdag. Många människor talade om sin rädsla för krig, berättar Kronvall.

– Människor är väldigt oroliga. Folk i nordöstra Ukraina beräknas vara de första som drabbas at ett ryskt anfall. Människor vet inte riktigt vad de ska tänka.

– De som arbetar inom försvaret säger att de är beredda. Den ukrainska militären är stark idag, välutrustad och motiverad och allt fler frivilliga anmäler sig för militärtjänst nu när hotet har ökat.