Filmkvällssnacks – här är tre godingar för en mysig kväll i soffan
Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.
Snackset är för cirka 4 personer.
Rökta mandlar med BBQ-smak
200 g ekologisk sötmandel med skal
1 äggvita
½ msk svartpeppar
1 msk paprikapulver
1 msk fänkålsfrön
2 tsk mald koriander
½ msk cayennepeppar
½ tsk muskotnöt
1 msk gurkmeja
½ msk spiskummin
½ msk salt
alspån till rökning
Gör så här:
Mixa kryddorna.
Vänd mandeln i lättvispad äggvita och lägg upp på plåt.
Strö över kryddmixen och vänd runt.
Rosta i ugn i 175 grader tills gyllene, cirka 15 minuter. Stäng av ugnen.
Värm upp spån i en stekpanna. Tänd spånen med gasbrännare och släck med lock för rökutveckling.
Placera rökpannan på galler ovanför mandelplåten i ugnen. Lyft av locket, stäng ugnen och låt röka minst 10 minuter.
Sojastekta cashewnötter
200 g ekologiska cashewnötter
½ dl ekologisk sojasås
Gör så här:
Lägg nötter i en långpanna.
Rosta på 175 grader tills gyllene, cirka 15 minuter.
Ringla över soja och skaka om.
Låt nötterna vara kvar i ugnen och skaka med jämna mellanrum tills all soja har sugits upp av nötterna.
Sockerstekta hasselnötter och frön
200 g ekologiska hasselnötter
3 dl socker
2 dl vatten
salt
1 kvist rosmarin
frityrolja

Gör så här:
Koka upp socker och vatten.
Lägg i nötter och frön, sjud tills simmig konsistens.
Värm upp frityrolja till 180 grader.
Fritera nötterna direkt ur sockerlag. De är klara när oljan tystnar. Lyft på bakplåtspapper.
Salta och krydda genast med finhackad rosmarin.