Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Filmkvällssnacks – här är tre godingar för en mysig kväll i soffan

filmkvällssnacks
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Allting blir godare när man gör det själv från grunden. När det gäller snacks blir de dessutom mer hälsosamma eftersom man vet exakt vad man lägger i dem och det inte finns ett spår av tillsatsämnen.

Snackset är för ca 4 personer.

Rökta mandlar med BBQ-smak

200 g ekologisk sötmandel med skal

1 äggvita

½ msk svartpeppar

1 msk söt paprikapulver

1 msk fänkålsfrön

2 tsk mald koriander

½ msk cayennepeppar

½ tsk muskotnöt

1 msk gurkmeja

½ msk spiskummin

½ msk salt

alspån till rökning

mandlar
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör så här:

  1. Mixa kryddorna.

  2. Vänd mandeln i lättvispad äggvita och lägg upp på plåt.

  3. Strö över kryddmixen och vänd runt.

  4. Rosta i ugn i 175 grader tills gyllene, ca 15 minuter. Stäng av ugnen.

  5. Värm upp spån i en stekpanna. Tänd spånen med gasbrännare och släck med lock för rökutveckling.

  6. Placera rökpannan på galler ovanför mandelplåten i ugnen. Lyft av locket, stäng ugnen och låt röka minst 10 minuter.

Sojastekta cashewnötter

200 g ekologiska cashewnötter

½ dl ekologisk sojasås

cashew
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör så här:

  1. Lägg nötter i en långpanna.

  2. Rosta på 175 grader tills gyllene, ca 15 minuter.

  3. Ringla över soja och skaka om.

  4. Låt nötterna vara kvar i ugnen och skaka med jämna mellanrum tills all soja har sugits upp av nötterna.

Sockerstekta hasselnötter och frön

200 g ekologiska hasselnötter

3 dl socker

2 dl vatten

salt

1 kvist rosmarin

frityrolja

nötter och frön
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Gör så här:

  1. Koka upp socker och vatten.

  2. Lägg i nötter och frön, sjud tills simmig konsistens.

  3. Värm upp frityrolja till 180 grader.

  4. Fritera nötterna direkt ur sockerlag. De är klara när oljan tystnar. Lyft på bakplåtspapper.

  5. Salta och krydda genast med finhackad rosmarin.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk