Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HUS: Mängden coronapatienter nu stabil, höga smittsiffror att vänta ännu i några veckor

En person klädd i vit overall med ansiktsskydd står vid en bil och håller i ett coronatest.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vi kommer att se höga smittsiffror ännu i några veckor, efter vilket antalet nya coronasmittor sannolikt börjar avta. Det säger HUS överläkare Asko Järvinen.

Under Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS presskonferens på onsdagen konstaterade överläkare Asko Järvinen att antalet coronapatienter som vårdas på HUS sjukhus har stabiliserats under den senaste veckan.

Just nu vårdas 132 coronapatienter på HUS sjukhus, varav 26 får intensivvård.

Vad gäller fallen av smitta överlag är statistiken enligt Järvinen inte exakt, eftersom många insjuknade inte laboratorietestas. Av de som testats inom HUS-området får nästan hälften nu ett positivt resultat.

Enligt Järvinen kommer det höga antalet nya fall coronasmitta sannolikt att fortsätta ännu i några veckor, men efter det förväntas mängden nya smittfall börja minska.

– När smittsiffrorna är så höga som nu så möter viruset oftare folk som nyligen haft covid eller har fått tre vaccindoser, vilket sannolikt leder till att antalet smittor börjar avta, sa Järvinen på presskonferensen.

Vid HUS anser man att det finns skäl att fortsätta med restriktioner ännu en tid, tills läget blir bättre. Man förbereder sig också på att patientmängderna förblir stora under hela kommande vårvintern.

Något fler följdsjukdomar

Det stora antalet insjuknade har nu börjar synas i antalet fall av följdsjukdomar, som till exempel lunginflammation och blodförgiftning. Fallen är ändå tills vidare relativt få och beror enligt Järvinen inte direkt på omikronvarianten.

– Nu när de smittade är så många så finns det fler individer som kan drabbas av den här typen av följdsjukdomar, säger Järvinen.