Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grönt ljus för vaccinplikt i Österrike – från och med mars kan ovaccinerade bötfällas

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 20:24.
Tiotusentals demonstrerade mot obligatoriskt coronavaccinering i Wien, Österrike
Bildtext Trots otaliga demonstrationer verkar vaccinationsplikten bli verklighet i Österrike. Här demonstrerar tusentals personer mot obligatoriskt coronavaccinering i Wien, Österrike.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I Österrike har landets parlament godkänt lagförslaget om den omdiskuterade obligatoriska coronavaccineringen. Österrike blir därmed det första EU-landet där coronavaccinet blir obligatoriskt.

De många protesterna har inte ändrat på läget. I Österrike kommer man att gå in för en allmän vaccinationsplikt mot coronaviruset för alla personer som är över 18 år gamla.

Redan inför dagens omröstning i parlamentet var det så gott som säkert att en majoritet av ledamöterna ställer sig bakom vaccinationsplikten.

Det största politiska motståndet hittar man inom det högerpopulistiska, dels högerextrema, österrikiska frihetspartiet FPÖ.

– Vaccinationsplikten införs i början av februari, men vi kommer först att ha en inkörningsfas då människorna fortsättningsvis har en möjlighet att låta vaccinera sig, konstaterade Österrikes nye förbundskansler Karl Nehammer i samband med att regeringen lade fram sitt förslag för hur vaccinationsplikten kommer att införas.

– Först efter den inledande fasen, ungefär i mitten av mars, kommer kontroller att börja genomföras, fortsatte Nehammer.

Man i kostym med Österrikes flagga i bakgrunden.
Bildtext Vaccinationsplikten ska ha en inkörningsfas då människorna fortsättningsvis har en möjlighet att låta vaccinera sig, konstaterar förbundskansler Karl Nehammar.
Bild: Christian Bruna / EPA

Möjlighet att slippa böter återstår

Om man från och med mitten av mars åker fast för att inte vara vaccinerad innebär det här böter på mellan 600 och 3 600 euro.

Om man åker fast i en kontroll kan man ändå slippa böter om man inom en period på två veckor låter vaccinera sig.

Med få undantag, som till exempel för gravida eller personer som av medicinska skäl inte kan ta vaccinet, gäller plikten för alla 18 år fyllda personer bosatta i Österrike.

I den här gruppen gäller 1,4 miljoner personer för tillfället som ovaccinerade. Tillfrisknade slipper vaccinationsplikten under en period på sex månader efter konstaterad smitta.

Ursprungligen var det tänkt att vaccinationsplikten skulle ha gällt för alla 14 år fyllda, men regeringen ändrade sina planer på slutet.

Österrike blir nu första EU-land att införa obligatorisk coronavaccinering, men också i grannlandet Tyskland har en liknande åtgärd varit uppe till diskussion.

Om och när en vaccinationsplikt möjligen är på väg i Tyskland är ändå fortsättningsvis oklart. Där man tidigare talade om obligatorisk vaccinering för alla, så har förslagen allt efter blivit mindre drastiska än vad de var ännu i december.

Nu talas bland annat om vaccinationsplikt endast för vissa åldersgrupper och att plikten i vilket fall som helst endast skulle gälla under en begränsad tid.