Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blir "partygate" Boris Johnsons fall? Premiärministern försvarade sig inför parlamentet

Från 2022
Uppdaterad 19.01.2022 22:34.
Boris Johnson blir ansatt av parlamentsledamöter och försvarar sig livfullt (ingen textning) - Spela upp på Arenan

Stödet för Boris Johnson sjunker kontinuerligt på grund av avslöjandena om fester och sammankomster på 10, Downing Street samtidigt som alla andra britter drabbades hårt av stränga restriktioner. Premiärministern har"grillas" av det brittiska parlamentet.

Brittiska medier bedömer att premiärminister Boris Johnson inom kort kommer att stå inför en misstroendeomröstning.

För att en omröstning ska vara möjlig krävs det att 54 Tory-parlamentsledamöter ställer sig bakom en sådan begäran och skickar in brev som kräver en omröstning. För tillfället ser det ut som om över 20 redan har gjort det. Enligt den konservative parlamentarikern Andrew Bridgen är det möjligt att tröskeln på 54 kan nås "den här veckan".

Johnson har flera gånger bett om ursäkt men det torde inte hjälpa. Få tror längre att han kan leda det konservativa Torypartiet särskilt länge till.

Grillas av parlamentet

Det brittiska parlamentet sammanträdde i dag för att lyssna på Boris Johnsons förklaringar.

På frågan om det nu är dags att avgå svarade Johnson "nej". Han bad än en gång om ursäkt för eventuella felbedömningar som har gjorts.

Enligt Johnson bör man nu invänta resultatet av en utredning som görs om de fester som sägs ha hållits i hans Downing Street-residens under den allmänna nedstängningen i Storbritannien.

Boris Johnson försvarar sig inför parlamentet
Bildtext Boris Johnson försvarade sig mot revolterande konservativa parlamentariker som kritiserar hans beteende. 19.1.2022.
Bild: Lehtikuva

Boris Johnsons partikamrat, Storbritanniens förra brexitminister David Davis, sa inför parlamentet i dag att han har tillbringat veckor och månader med att försvara premiärministern mot ofta arga väljare.

– Men jag förväntar mig att mina ledare tar ansvaret för de åtgärder de vidtar, tillade han innan han hävisade till ett citat som den konservativa lagstiftaren Leo Amery riktade till dåvarande premiärminister Neville Chamberlain 1940.

– Jag påminner honom om ett citat som är bekant för honom: "I Guds namn, gå".

Boris Johnson på gatan
Bildtext Boris Johnson utanför 10 Downing Street, på väg till parlamentet 19.1.2022
Bild: Lehtikuva

"Alla britter måste böja sig för restriktionerna i mars 2020 - utom eliten"

Omfattande festande bland en liten maktelit under pandemin har inte setts med blida ögon i Storbritannien.

Det har väckt stor ilska bland britterna att en liten grupp styrande personer ansåg sig stå över de strikta regler som infördes i mars 2020 för att dämpa spridningen av coronaviruset.

Boris Johnson meddelade i mars 2020 att enbart de som hade en nyckelposition i samhället fick lämna sina hem. Bara en vuxen per hushåll fick gå ut för att handla mat eller medicin. Promenader, cykling och joggning var tillåtet en gång per dag.

Att Boris Johnson är vårdslös på många sätt är välbekant för britterna och han har kommit undan många gånger. "Partygate" upprör dock människor på allvar.

Tories faller nu i opinionsmätningarna, Johnson anses vara olämplig för premiärministerämbetet och han uppmanas att avgå.

Konservativ ledamot hoppade av och anslöt sig till Labour

I dag avvek den konservativa parlamentsledamoten Christian Wakeford, och anslöt sig till Labour i protest mot premiärminister Johnson.

I ett uttalande sa Wakeford till premiärministern att "du och det konservativa partiet som helhet har visat sig oförmögna att erbjuda det ledarskap och den regering som detta land förtjänar".

Labour-parlamentsledamöterna jublade i dag då han gick över till andra sidan för att ansluta sig till sina nya kollegor på Labour-bänkarna i parlamentet.

Boris Johnson tänker kämpa vidare

Boris Johnson planerar att kämpa vidare både i nästa nationella val och i en eventuell förtroendeomröstning bland de konservativa, sa hans pressekreterare i dag.

Boris Johnson skrapar sig i huvudet
Bild: Lehtikuva

Vem kunde bli Storbritanniens premiärminister i stället för Boris Johnson?

Boris Johnsons kan tänkas avgå eller bli avsatt. Här är några av de kandidater som kunde ersätta honom.

RISHI SUNAK

Rishi Sunak
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Finansministern anses vara favoriten då det spekuleras i vem det är som kan bli följande premiärminister. Han har berömts för sitt räddningspaket för ekonomin under pandemin, inklusive ett program för sysselsättning. Den tidigare Goldman Sachs-bankiren har också satt britterna under ett hårt skattetryck trots att han sagt att han föredrar lägre skatter.

LIZ TRUSS

Liz Truss
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Utrikesministern är de konservativa gräsrötternas favorit. Hon sköter omsorgsfullt om sin offentliga image och blev i fjol fotograferad i en stridsvagn – vilket kan jämföras med en berömd bild från 1986 av Storbritanniens första kvinnliga premiärminister, Margaret Thatcher, i en liknande position. Hon kämpade för brexit, och i december utsågs hon till Storbritanniens ledande EU-förhandlare.

JEREMY HUNT

Jeremy Hunt
Bild: Tejas Sandhu/Shutterstock/All Over Press

Den tidigare utrikesministern kom på andra plats efter Johnson i ordförandekampen 2019. Anses erbjuda en seriös och mindre kontroversiell ledarskapsstil. Under de senaste två åren har han använt sin erfarenhet som tidigare hälsominister till att fungera som ordförande för hälsoutskottet.

SAJID JAVID

Sajid Javid
Bildtext
Bild: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Nuvarande hälsominister. Är en andra generationens invandrare med pakistanskt arv, och har haft ett antal statsrådsroller, bland annat som finansminister. Får genomgående bra resultat i partimätningar bland partimedlemmar. Beskrivs som beslutsam och tydlig.

DOMINIC RAAB

Dominic Raab
Bild: DW Images/Shutterstock/All Over Press

Vice premiärminister med olika topproller i regeringen. Har varit utrikesminister och brexitminister. Arbetade som tillförordnad premiärminister då Johnson insjuknade i covid-19 och fick intensivvård. Han utsattes dock för hård kritik då han höll semester under talibanernas maktövertagande i Afghanistan i augusti i fjol. Han blev sedan justitieminister.

Boris Johnsons julkris - bara ett mirakel kan rädda honom

13:48
Boris Johnsons julkris - bara ett mirakel kan rädda honom

Källa: BBC, Reuters