Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Är sagan all för föreningshusen i Svenskfinland? Nej, säger ny ordförande för Folkets hus i Dalsbruk

Uppdaterad 03.02.2022 09:14.
Daniel Ziliaccus, fotad bakifrån, står på scenen i Folkets hus och ser ut över en tom festsal.
Bildtext I A-salen finns plats för 100-150 gäster beroende på hurdan tillställning det handlar om.
Bild: Amanda Ölander / Yle

Föreningshusen – de har alltid stått där. Ofta byggda vid sekelskiftet 1800-1900 och med frenetisk aktivitet. Folkets hus i Dalsbruk är ett praktexempel på dessa. Det bygdes 1932 och firar därmed 90 år i år.

Materialet var återbrukat från ett gammalt hotell som revs i Dalsbruk centrum.

– Då handlade det kanske mer om att spara pengar än kretsloppstänkande. Arbetarföreningarna behövde någonstans att samlas, medlemstalen ökade fort under 1920- och 30-talen och det kunde bli ganska livligt, säger Hans Ginlund, född och uppvuxen i Dalsbruk.

Men det vackra trähuset invid idrottsplanen står idag tomt för det mesta. Förra året tog Daniel Zilliacus sig an uppdraget som ny ordförande för andelslagen som äger fastigheten, och han har förhoppningar om att kunna väcka fastigheten till liv igen.

Hans Ginlund, iförd stråhatt, och Daniel Zilliacus i sjörövarhatt uppe på vinden i Folkets hus där det finns massor med rekvisita.
Bildtext Folkets hus är bekant för Hans Ginlund sedan barnsben medan Daniel Zilliacus aldrig hade besökt huset innan han blev tillfrågad om ordförandeskapet.
Bild: Amanda Ölander/Yle

– Första gången som jag kom in här tänkte jag att "Oj vad fint!", och vad synd att huset inte kommer till användning. Nu har vi i alla fall fått bidrag för att konditionsgranska fastigheten, så det ska göras först. Vi vill också bli av med oljepannan och ersätta den med jordvärme. Det sparar på miljön och en hel del pengar, säger han.

Hans Ginlund har tillbringat många dagar, veckoslut och sena kvällar i föreningshuset. Allt från bingo till julfester, föreningsmöten och barnteater vilket står i skarp kontrast till dagens verklighet. Huset ägs av Andelslaget Folkets hus som utgörs av fem föreningar. Men som mest har 15 föreningar delat på skötseln av huset.

– Omsättningen är cirka 14 000 euro per år och vi lever nu ur hand i mun hela tiden. Därför har det inte funnits pengar över för renoveringar och uppfräschningar av lokalen, säger Ginlund.

Det gula folkets hus från 1930-talet intill skidspåret.
Bildtext Folkets hus, invid idrottsplanen i Dalsbruk centrum, är från 1930-talet. Nu hoppas man kunna byta den dyra, gamla oljepannan mot klimatvänligare jordvärme.
Bild: Amanda Ölander / Yle

"Folk behöver hitta tillbaka till föreningslivet"

I vår kommer man att hålla ett idémöte där alla lokalföreningar och andra intresserade bjuds in att delta. Man hoppas att flera ska finna, eller kanske återfinna lokalerna, och så vill man ha in så många idéer som möjligt på vad lokalen kunde användas till.

– Dels kan man ordna fester med sittplatser för upp till 100 deltagare, men vi hoppas ju på verksamhet som återkommer regelbundet för att ekonomin ska gå ihop, säger Zilliacus.

I dagens läge används huset främst av bruksteatern och arbetarpensionärerna. Även någon enstaka fest ordnas då och då.

Daniel Zilliacus rotar runt bland mängder av skor som använts för teaterproduktioner.
Bildtext På vinden finns en väldig mängd kläder och annan rekvisita som används och lånas ut till teaterproduktioner.
Bild: Amanda Ölander/Yle

– Jag tror att den här typen av lokaler fortfarande behövs och har en plats i dagens samhälle. Man måste bara lära människor att det behövs igen. Många små politiska föreningar har försvunnit, men andra har kommit istället så man får väl bjuda med dem och förklara att det här behöver ni. Om tre år hoppas jag att här finns olika slags aktiviteter under veckans alla kvällar, säger Daniel Zilliacus.

Hans Ginlund håller med.

– Det är den enda platsen med en scen i Dalsbruk där man också kan vara vintertid. Och för större fester finns det inte andra stora lokaler, inte sommartid heller, så behovet finns nog för huset. Den stora utmaningen just nu är kostnaderna för huset, de är jobbiga att klara av helt enkelt, säger han.

Nu blåser det nya vindar i Folkets hus i Dalsbruk

13:11

Diskussion om artikeln