Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

UMK22: "Modern poprock möter klassisk rock, en mästerlig text" – Tommi Läntinen om Elämä kantaa mua

Från 2022
Tommi Läntinen: Elämä kantaa mua - Spela upp på Arenan

I årets Tävlingen för ny musik UMK får vi chansen att bekanta oss meda flera unga artister som tills vidare varit ganska okända för den breda massan.

Den beskrivningen stämmer dock inte alls in på rockveteranen Tommi Läntinen, som redan har hunnit med en lång och händelserik karriär.

Men hur hamnade han i UMK?

– Jag blev tillfrågad att vara med, men var inte säker direkt. Jag tog upp idén med Gabi Hakanen på Vallila Music House och min son Ilmari, och småningom började tanken locka mig. Så jag sade ja, vi provar.

Mästerlig text av Elli Haloo

Utan en bra låt är det dock ingen idé att ge sig in i leken, och Läntinen fick draghjälp från ett celebert håll.

Haloo Helsinki! är ett av Finlands absolut mest framgångsrika band just nu. De har aldrig skrivit låtar för någon annan än sig själva, men nu ville Elli Haloo, Leo Hakanen och Jere Marttila göra en låt till Tommi.

– Det var helt underbart! Jag har känt Leo sedan han var tre år gammal, och numera är vi alla vänner och kolleger. Elämä kantaa mua är en blandning av modern poprock och klassisk rock.

Gällande Elli Haloo, som skrivit texten, kan Läntinen knappt finna tillräckliga superlativ.

– Ja vad ska jag säga? Texten är mästerlig. Elli är helt unik, rör sig obehindrat mellan evighet och realism, målar känslor i ord. När jag fick höra en första demoversion av låten tänkte jag wow! Den handlar ju om mig och mitt liv, det var lätt för mig att kliva raka vägen in i musiken.

Tommi Läntinen lähikuvassa
Bild: Nelli Kenttä / Yle

I Eurovisionen fanns färgen när Finland kändes svartvitt

Hurdan relation har då Tommi Läntinen till Eurovisionen?

– Jag är så gammal att minns när det skulle vara dirigent och stor orkester. Finland var ganska svartvitt när jag växte upp, men i Eurovisionen fanns det färg! Fast för mig kändes allt det där grandiosa nog ganska avlägset.

Läntinen sticker inte under stol med att UMK är ett perfekt tillfälle för honom att ge karriären ett lyft. Ett nytt album är på gång efter en lång paus.

– Jag är i bra form, min röst är i bra form och musiken är min stora kärlek och passion. Men givetvis är det lite business också att ställa upp, det passar som nyrkki silmään som man säger på finska, skrattar Läntinen.

Vad tycks om Elämä kantaa mua? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln