Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Liten efterfrågan på kommunernas sjukintyg efter positivt självtest

Ett självtest för coronaviruset på ett bord.
Bildtext De flesta västnyländska kommuner erbjuder sjukintyg efter ett positivt självtest.
Bild: Lost_in_the_Midwest / Alamy/All Over Press

Det har inte varit en stor efterfrågan på sjukintyg efter att man fått positivt svar på ett självtest för coronaviruset.

Av de västnyländska kommunerna beviljar Hangö, Ingå, Lojo och Sjundeå sjukintyg om man testar positivt på ett självtest.

För att få ett sjukintyg ska man kontakta kommunens hälsovård. Om man däremot är i behov av ett intyg för dagpenning vid smittsam sjukdom behövs ett positivt PCR-resultat.

I Sjundeå handlar det om ett fåtal, det vill säga under tio personer, som har bett om ett sjukintyg av kommunen efter ett positivt självtest. Det här meddelar ansvarig läkare Tomas Storsjö från Mehiläinen, som sköter hälsovården i Sjundeå.

"Största delen behöver inte läkarintyg eller skötarintyg gällande sin infektion åt arbetsgivaren och en stor del har tillgång till företagshälsovård", skriver Storsjö i ett mejl.

I Lojo finns ingen statistik på hur många som fått sjukintyg efter positivt självtest. Men det handlar högst om några tiotal, meddelar biträdande överläkare Kaisa Sotamaa.

Inga sjukintyg i Ingå och Hangö

I Ingå har kommunens hälsovård inte skrivit ut ett enda sjukintyg på grund av positiva hemtest, skriver Ingås informatör Kristoffer Nöjd.

"Största delen har uppmanats kontakta företagshälsovården först och de flesta som haft den möjligheten har fått sin frånvaro bestämd den vägen."

I Ingå har läkaren den här veckan haft några fall där personer behövt ett officiellt karantänsbeslut, meddelar Nöjd också.

Hangö hälsocentral har inte heller skrivit ut sjukintyg efter positivt självtest eftersom behovet inte har funnits.