Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur går det för Komarov och Sund när OS-laget tas ut? Här är Lejontruppen Yle Sporten skulle skicka till Peking

Uppdaterad 20.01.2022 10:25.
Leo Komarov i närkamp med en kanadensisk spelare.
Bildtext Leo Komarov var kapten senast Lejonen spelade, i EHT-turneringen i Moskva i december. Frågan är om Komarov är med i OS-truppen som Jukka Jalonen tar ut i veckan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En jättechans att vinna OS-guld. Där i korthet vad som erbjuds de spelare som tas ut till Lejontruppen som åker till Peking om ett par veckor. Här är namnen vi tippar finns med på flyget till Kina.

För det första: Det här är fortfarande en OS-turnering där det är roligare att spekulera i hur Finlands lag borde ha sett ut, om bara NHL-proffsen fått vara med.

Men det har vår NHL-podd förtjänstfullt avhandlat redan i vinter, i flera avsnitt dessutom, och nu är det hög tid att börja snacka om de spelare som faktiskt får vara med och jaga guldet.

För det andra: Det är omöjligt att veta hur spelarna i Europa förhåller sig till ett OS i Kina. Vem väljer hellre att vila en småskadad kropp inför vårens slutspel med klubblaget? Vem tackar nej för att i stället prioritera att umgås med familjen?

Också, vem är rädd för coronasmitta och karantän? Och vem vet, kanske finns det rentav någon anonym Novak Djokovic (eller snarare Tuukka Kotti) bland finländska toppspelare, någon som inte velat ta covidvaccinen och därför inte är aktuell för OS-spel?

Svar på torsdag kväll

Men om samtliga spelare som håller till i europeiska klubblag är tillgängliga skulle vårt förslag till Lejontrupp i Peking 2022 se ut så här. Så här tror vi att Jukka Jalonen resonerar.

På svaret behöver vi inte vänta länge. Torsdag kväll, den 20 januari klockan 19 berättar Jalonen om vilket gäng som reser österut för att vaska fram Finlands första OS-guld i ishockey.

Själva turneringen börjar för Herrlejonens del med match mot Slovakien torsdag 10 februari. I gruppspelet möter Finland också Lettland och Sverige. Yle tv-sänder alla grenar från OS utom ishockeyn, och Finlands hockeymatcher kommer därför denna gång att refereras på radio X3M, direkt från Kina.

Men nog snackat, nu till truppen:

Målvakter:

Jussi Olkinuora, Metallurg Magnitogorsk

Harri Säteri, Sibir Novosibirsk

Frans Tuohimaa, Neftechimik Nisjnekamsk

Inga frågetecken här, och målvaktsspelet faller Lejonen inte på den här gången heller. Olkinuora var alldeles strålande i VM i våras och utgångspunkten är att han är etta, men han utmanas starkt av Säteri.

Sedan har Frans Tuohimaas ryska klubb på Twitter avslöjat att han är uttagen till den finländska OS-truppen. Och varför inte, om det skulle visa sig stämma? Annars är Juha Metsola (Ufa) den finländska KHL-målvakt med allra bäst statistik i vinter. Skulle Jalonen välja en ung ligamålvakt som trea ligger Christian Heljanko (Tappara) eller Niclas Westerholm (SaiPa) närmast till hands.

Finlands målvakt Juho Olkinuora räddar ett skott.
Bildtext Jussi Olkinuora ligger bra till för att bli förstemålvakt.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Backar:

Mikko Lehtonen, SKA S:t Petersburg – Atte Ohtamaa, Kärpät

Petteri Lindbohm, Jokerit – Sami Vatanen, Genéve-Servette

Ville Pokka, Avangard Omsk – Oliwer Kaski, Avangard Omsk

Tony Sund, Rögle – Miika Koivisto, Växjö

Inga märkligheter. Fyra bekanta backpar som spelat tillsammans för Finland i vårens VM eller i höstens EHT-turneringar, i vissa fall både och.

Störst frågetecken för fjärdeparet, duon med Vasa-anknytning, men Sund och Koivisto fick stort ansvar både i VM och i Helsingforsturneringen senast utan att göra bort sig, och just det torde räcka för att övertyga Jukka Jalonen.

Tony Sund.
Bildtext Tony Sund spelade i VM förra våren.
Bild: imago images/Just Pictures/All Over Press

Bland namnen som hamnar närmast utanför märks Juuso Hietanen (Ambri-Piotta) om Jalonen vill satsa på rutin och Valtteri Kemiläinen (Vitjaz) om han efterlyser mer potentiell poängproduktion från blålinjen.

Niklas Friman har faktiskt gjort en så bra säsong för Jokerit att han kan bli aktuell, och hans klubbkompis Otto Leskinen är en svart häst. Nämner vi ännu Veli-Matti Vittasmäki (Tappara) har vi antagligen gått igenom backarna som kan få en OS-plats också med en bunt återbud från förstavalen.

Anfallare:

Markus Granlund, Salavat Julajev Ufa – Sakari Manninen, Salavat Julajev Ufa – Teemu Hartikainen, Salavat Julajev Ufa

Harri Pesonen, Langnau – Mikael Ruohomaa, Leksand – Toni Rajala, Biel/Bienne

Jere Innala, HIFK – Valtteri Filppula, Genéve-Servette – Iiro Pakarinen, Jokerit

Leo Komarov, SKA S:t Petersburg – Hannes Björninen, Jokerit – Marko Anttila, Jokerit

– Miro Aaltonen, Vitjaz Podolsk – Niko Ojamäki, Vitjaz Podolsk

Förstakedjan är given. Ufa har redan avslöjat att den finländska trion tagits ut till OS-truppen men också utan den tweeten kunde vi efter EHT-turneringen i december utgå från att så är fallet. Jalonen testade då den kedja som blir etta om NHL-spelarna uteblir, och trion som kväll efter kväll glänser i KHL levererade också i landslaget.

Någon höjer säkert på ögonbrynen åt Innala och Pakarinen, men duon var bra med veteranen Petri Kontiola som center i VM senast, och fick under EHT-veckan i Helsingfors spela tre matcher med veteranen Valtteri Filppula som center. Tipset blir därför att den trion får fortsätta.

Också i övrigt handlar det om välbekanta namn och kedjekonstellationer. KHL:s succéduo Aaltonen och Ojamäki kommer också att kopplas ihop med olika yttrar och får en ärlig chans att spela till sig en stor roll i OS-avgörandet.

Saknas från listan gör framför allt SKA-stjärnan Joonas Kemppainen, men centern har inte spelat i landslaget sedan OS 2018 och har faktiskt aldrig gjort landskamper med Jalonen som tränare. Tipset blir att förbundskaptenen i stället plockar centrar som varit med i medaljbyggen förr, som Mikael Ruohomaa.

För Jalonens del svider det säkert att peta en trotjänare som Saku Mäenalanen (Kärpät) men i den här uppställningen har Leo Komarov tagit hans plats, knappast skulle Jalonen ha låtit Komarov göra comeback i landslaget med ett kaptens-C på bröstet utan att ha OS i baktankarna.

Andra spelare som faller på målsnöret i vår trupp är Veli-Matti Savinainen (Jokerit), Joonas Nättinen (Tjerepovets) och Jere Karjalainen (Dinamo Riga).

Jukka Jalonen i spelarbåset.
Bildtext Två VM-guld, ett JVM-guld och ett OS-brons finns redan i prisskåpet. Blir OS-guld nästa merit för Jukka Jalonen?
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Så vad tycker ni? Det här laget i den här NHL-fria omgivningen med Jukka Jalonen som tränare. Luktar det inte OS-guld? Åtminstone är medaljdoften synnerligen stark.

Också helt utan blåvita glasögon kommer Lejonen att inleda OS som andrahandsfavorit efter Ryssland. Det här laget är på pappret bättre än de som Sverige, Tjeckien, Kanada och USA kommer att åka till Kina med. Saknaden efter NHL-proffsen i OS försvinner aldrig, men i år det kan bli väldigt kul också utan dem.