Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krisen blir bara värre i Edmonton Oilers – Jesse Puljujärvi om frustrationen i laget: "Det har inte varit någon positiv stämning"

Från 2022
Jesse Puljujärvi gör en tvärsväng i rinken.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Edmonton Oilers har blivit NHL:s största krislag. Laget befinner sig i en negativ spiral som riskerar att förstöra hela säsongen. Även om vi spelar bra emellanåt så lyckas vi förlora, säger Jesse Puljujärvi.

Det kan svänga snabbt i ishockey. Det är Edmonton Oilers ett färskt exempel på. I början av december var Oilers det bästa laget i ligan, men nu en och en halv månad senare är man ett lag i spillror.

Oilers går från förlust till förlust och tappar mark i tabellen. Efter en seger på de senaste tolv matcherna har Edmonton fallit ner till en sjundeplats i sin division och riskerar till och med att missa slutspelet.

Jesse Puljujärvi sticker inte under stol med att det finns en del frustration i laget just nu.

– Killarna börjar ha ganska så mycket negativa känslor då vi ofta förlorar. Det har inte varit någon positiv stämning i laget den senaste tiden då alla vi vinna. Det är förståeligt att känslorna är på ytan, säger Puljujärvi i en intervju för Yle Urheilu.

Draisaitl sur på journalist

Ett färskt exempel på frustrationen stod Leon Draisaitl för nyligen. Under en presskonferens surnade han till på journalisten Jim Matheson.

Matheson frågade den tyske stjärnspelaren om han kunde utveckla sitt svar på vilka områden som laget måste bli bättre.

– Nej, det kan du göra. Du vet allt, blev svaret från Draisaitl.

Flera frågor har blossat upp kring Edmonton under den här krisen. Bland annat hur enade spelarna står just nu.

– Det är sådant vi jobbar med. Vi har talat om att klara det som ett lag och vi strävar efter att ta oss igenom det, säger Puljujärvi.

Det talas också om att laget är för beroende av Connor McDavid och Leon Draisaitl.

– Det är orsaker som det har funderats på länge. Varför händer samma sak varje år, vi kommer till till slutspel eller går långt där. Jag kan inte börja räkna upp orsakerna, det är inte mitt jobb, säger Puljuärvi undvikande.

Jesse Puljujärvi lyssnar på då Leon Draisaitl och Connor McDavid smider planer.
Bildtext Leon Draisaitl och Connor McDavid är Edmontons fixstjärnor.
Bild: Timothy T. Ludwig-USA TODAY/AOP

Puljujärvi har undvikit den största kritiken

En väsentlig skillnad finns ändå jämfört med tidigare säsonger. Nu är det inte Puljujärvi som befinner sig i stormens öga.

Under lagets svåra period har Puljujärvi gjort 3+4=7 poäng på elva matcher.

– Att det inte beror på mig är helt okej, säger Puljujärvi med ett skratt.

– Det har säkert varit bra för mig att inte vara i stormens öga hela tiden. Jag har fått fokusera på mitt och i lugn och ro se vad det handlar om och vad som krävs. Jag har försökt ta med mig de positiva sakerna.

Jesse Puljujärvi firar med lagkamrater.
Bildtext Puljujärvi har gjort 25 poäng på 33 matcher den här säsongen.
Bild: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Varför Edmonton har hamnat i den här krisen är en blandning av flera olika orsaker anser Puljujärvi.

– Vad det gäller de små sakerna så har hjulen börjat snurra åt fel håll. Tidigare kändes det som att vi efter en förlust kunde komma tillbaka till en bra nivå och vinna, men nu förlorar vi bara. Även om spelar bra emellanåt så lyckas vi förlora.

– Vi släpper också in alldeles för många mål. Vi har gått igenom statistiken och det är tydligt. Under några dagar ska vi fokusera på försvarsspelet på träningarna. Vi måste kunna hjälpa målvakterna mer, säger han.

Edmonton går nu in i en period som kan bli avgörande för resten av grundserien och säsongen. Oilers ställs i tur och ordning mot Florida, Calgary och Vancouver – tre lag i medvind.

Om man inte lyckas vända kursen nu lär tränarfrågan bli brännhet. Det har redan funnits spekulationer om Dave Tippets framtid i klubben.

– Vi har hört om det och diskuterat sinsemellan i laget men vi har vårt eget arbete att tänka på. Vi kan inte påverka det så det är lika bra att lämna spekulationerna åt sig själva, säger Puljujärvi.

Diskussion om artikeln