Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Penkis och de gamlas dans skjuts upp på många håll i Svenskfinland: ”Att ordna penkis i februari kändes omöjligt”

Från 2022
abiturienter
Bildtext Abiturientermas traditionella åk på lastbilsflak skjuts upp till senare i vår på många håll i landet.
Bild: Yle/Erica Vasama

Coronapandemin sätter återigen käppar i hjulet för bänkskuddardagen och de gamlas dans i gymnasierna. Många kommuner skjuter därför upp evenamngen till senare i vår – för andra året i rad.

– Vi har tänkt ordna penkis direkt efter studentskrivningarna, den 31.3. Vi har följt med pandemiläget och vi vill inte ta några risker före studentskrivningarna. Att ordna penkis i februari kändes därför omöjligt.

Det säger Tapio Erma, direktör för utbildningen på andra stadiet i Esbo.

Det är i hela huvudstadsregionen som de gamlas dans skjuts upp till april–maj. I Esbo och i Helsingfors skjuts också bänkskuddardagen upp, medan Vanda tänker går motströms och ordna bänkskuddardagen som planerat i februari.

Också Åbo och Pargas har tagit beslutet att skjuta upp bänkskuddardagen och de gamlas dans till april och maj. Raseborg, Borgå och Lovisa har inte meddelat något om hur det blir med de två gymnasietraditionerna, men beslut om saken väntas under den här veckan.

Vanhojen tansseja Kouvolan yhteislyseossa
Bildtext De gamlas dans ordnas i april eller maj i år.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

I Vasa planerar man också att ordna penkis, men med specialarrangemang.

Enligt Vasa bildningsdirektör Christina Knookala diskuteras saken fortfarande med hälsomyndigheterna.

– Vi hoppas att vi ska kunna ordna penkis på den rätta dagen, men ändå med restriktionerna i åtanke. Mycket kommer att ske digitalt och alla grupper kommer att hållas separat. Hur det blir med att åka på lastbilsflaken diskuteras fortfarande, det är ju ändå den viktigaste delen av traditionen.

Eleverna nöjda med de gamlas dans i maj

De gamlas dans har ändå skjutits upp till maj också i Vasa. Det här gjordes också i fjol och enligt Knookala var många elever då nöjda med den nya tidpunkten och sommarvärmen som den innebar.

– Beskedet har tagits emot väl av eleverna. Det skulle vara en annan sak ifall diskussionen handlade om ifall vi ska ordna evenemanget alls, då skulle besvikelsen vara stor. Men nu handlar det enbart om att flytta på evenemanget.

Också i Esbo har det kommit önskemål från eleverna att flytta på de gamlas dans till en annan tidpunkt, säger Tapio Erma.

– En studerande ringde faktiskt mig för att diskutera frågan. Och det är ju inte en så kul idé att ordna dansen ifall man måste ha munskydd på sig och ifall familjemedlemmar inte kan komma och titta på den.

Enligt Erma är bänkskuddardagen och de gamlas dans viktiga evenemang som skolorna är måna om att ordna.

– Det är väldigt viktiga traditioner. Vi försöker stödja våra studerande och organisera allt så bra som möjligt. Men läget är svårt just nu.

Penkis och de gamlas dans skjuts upp i många delar av landet – ”Att ordna penkis i februari kändes omöjligt”

2:44