Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macron drar en lans för en gemensam europeisk säkerhetspakt

Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bildtext Emmanuel Macron vill se en gemensam säkerhetspakt inom EU.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Thomas Samson

Det fanns många förväntningar när den franske presidenten Emmanuel Macron i dag presenterade det franska EU- ordförandeskapet för Europaparlamentet i Strasbourg. Ur finländsk synpunkt var Macrons uppträdande en framgång, intygar flera ledamöter.

Den pågående Ukrainakrisen har på nytt väckt tvivel om den europeiska unionens möjligheter att agera i säkerhetspolitiska konflikter. EU har inte varit involverade i de samtal som har förts med Ryssland för att lösa krisen, och därför hoppades många på en europeisk återkomst i Strasbourg i dag.

En gemensam säkerhetspakt i snabb takt

Den franske presidenten använde som väntat sitt tal till att poängtera att Europa behöver skapa en egen gemensam säkerhetspakt och bygga upp försvaret. Den nya säkerhetspakten borde läggas fram inom de närmaste veckorna, konstaterade Macron.

– Vi européer behöver bygga det tillsammans, dela det med våra allierade inom Nato, och föreslå förhandlingar om det med Ryssland, sade han.

Samlingspartiets Europaparlamentariker Petri Sarvamaa säger att han överlag var mycket nöjd med Macrons framträdanden.

– Jag gillade mycket av det jag hörde, det var ett jättestarkt tal i tre delar som handlade om demokrati, utveckling och fred, menade Sarvamaa som anser att den säkerhetspolitiska delen inte bara handlade om ett försvar utan också om en strategisk vision för Europa

Också de grönas ledamot Heidi Hautala, som igår återvaldes till vicetalmansposten, gav tummen upp för Macrons insats.

– Jag var positivt överraskad att han tog upp frågan om Rysslands intressesfär. Det är ju väldigt viktigt för oss finländare att den här frågan tas upp vid alla bord där vi är med, konstaterade Hautala.

Kvinna i mörkgrå kofta och glasögon ler in i kameran.
Bildtext Heidi Hautala var nöjd med Macrons framträdande.
Bild: Yle

Från rättstatsprincipen till aborträttigheten

Macrons framträdande handlade om ett brett spektrum av ämnen, där han betonade vikten av rättstatsprincipen redan från början. Men också betydelsen av att skapa ett nytt samarbete och en ny allians med Afrika.

Han tog likaså upp jämställdhetsfrrågor som rätten till abort. Det är ett ämne som har blossat upp i EU-kretsar efter att Europaparlamentet i går valde maltesiska Roberta Metsola till talman.

Malta har unionens strängaste abortlagstiftning och även om den franske presidenten gratulerade till utnämningen så sade han också att rätten till abort borde befästas och ingå i EU:s regler.

En liten grupp miljödemonstranter eskorterades ut ur parlamentsbyggnaden strax efter att Macron hade anlänt. Deras slagord gick ut på att Macron är ansvarig för klimatet.

Heidi Hautala var ändå inte bekymrad över att den franska presidenten i dag inte betonade miljöfrågornas betydelse.

– Jag har läst deras konkreta program och jag är nöjd med det oberoende av vad som sades i dag. Frankrike är ganska engagerat och beslutsamt att slutföra de konkreta lagstiftningsförlagen, konstaterade hon.