Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

För tillfället räcker personalen till i Åboskolorna trots coronaläget – men läget är svårare i stadens daghem

Uppdaterad 19.01.2022 19:47.
Ett barn sitter på huk vid en isig vattenpöl
Bildtext Daghemmen i Åbo håller öppet även om många är sjuka samtidigt - det är stadens linje, säger Liliane Kjellman.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Hur gör skolor och daghem om en stor del av personalen insjuknar samtidigt? Det är något som många kommuner funderar på. I Åbo ser läget i de svenskspråkiga skolorna hyfsat ut, men läget är värre på stadens daghem.

I Egentliga Finland ökar antalet coronafall i snabb takt och flera kommuner har slopat den omfattande smittspårningen och testar inte heller alla invånare med symtom. Även många elever stannar nu hemma på grund av förkylningssymtom.

Lärarfacket OAJ har uttryckt sin oro för skol- och daghemspersonalens hälsa i det försämrade coronaläget.

Många elever är sjuka – men läget varierar

I Åbo har antalet sjukdomsfall bland elever ökat i de svenskspråkiga skolorna under den här veckan jämfört med förra veckan. Exempelvis i Cygnaeus skola var ungefär tio procent av eleverna frånvarande i tisdags. Det säger Liliane Kjellman, som är direktör för den svenska servicen inom sektorn för fostran och undervisning i Åbo.

- Även en del lärare är frånvarande, men hittills har det gått att ordna, säger Kjellman. Enligt henne varierar läget från skola till skola och exempelvis i Sirkkala skola var alla lärare på plats i tisdags.

"Besvärlig situation inom småbarnspedagogiken – såsom i resten av landet"

Läget i de svenskspråkiga Åboskolorna är alltså hyfsat. Men läget är mer utmanande inom den svenskspråkiga småbarnspedagogiken, säger Kjellman. Många barn har stannat hemma då de är sjuka.

- Det här gäller också en väldigt stor del av personalen. Vikariebristen och den höga frånvaron har varit en utmaning hela hösten.

Läget gällande vikariebristen och bristen på personal har varit ett dilemma en längre tid. Det är inte ett problem endast för Åbo stad, säger Kjellman.

- Vi har en besvärlig situation, såsom i resten av landet.

Samtidigt har staden beslutat att daghemsenheter inte stängs. Därför måste staden fundera på olika alternativ såsom att slå ihop grupper, fortsätter Kjellman.

- Vi måste planera inför ett scenario med väldigt hög frånvaro under de närmaste veckorna.