Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnylänningar i karantän kan rösta utomhus i välfärdsområdesvalet

Valfunktionär stämplar röstsedel vid förhandsval.
Bildtext Om man är i karantän eller isolering kan man rösta utomhus. Bilden är tagen i Helsingfors centrumbibliotek Ode under sista dagen av förhandsröstningen den 18 januari.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Precis som i kommunalvalet ska en person som är i karantän ha möjlighet att rösta i välfärdsområdesvalet på söndag.

Både Raseborg och Lojo meddelar att man ska ta sig till sin egen vallokal om man är i karantän, men vill rösta i söndagens val.

På vallokalens ytterdörr finns ett telefonnummer som man ska ringa till. Efter det ska man vänta tills valnämndsmedlemmar kommer ut där röstningen sedan sker.

I Raseborg har de som jobbar vid de olika vallokalerna själva funderat ut hur röstningen sker på bästa sätt, säger Johanna Söderlund, som fungerar som centralvalnämndens sekreterare.

– Röstningsförfarandet varierar sedan beroende på vallokal, konstaterar hon.

Vallokalen stänger då någon röstar utomhus

Då man röstar utomhus kommer två valnämndsmedlemmar och ett valbiträde ut från vallokalen. I praktiken betyder det att vallokalen måste stänga under den tiden, eftersom där inte brukar vara dubbel bemanning.

Hittills har några personer kontaktat Raseborgs stad för att ta reda på hur man ska rösta om man är i karantän på valdagen den 23 januari, säger Söderlund.

Samma röstningsförfarande gällde för personer i karantän i kommunalvalet. Men då var det inte en enda person som röstade utomhus i Raseborg.

Johanna Söderlund förväntar sig inte heller att väldigt många personer som är i karantän dyker upp på den här valdagen.

– Det är en knepig fråga. Att man är i karantän kan påverka en del så att de låter bli att rösta, säger hon.

Ska valurnan bäras ut?

I Hangö säger centralvalnämndens sekreterare Lasse Tallqvist att man ska ringa honom om man är i karantän och vill rösta i välfärdsområdesvalet. Hans telefonnummer är 040 548 5578.

– Situationen är utmanande och vi får lösa det från fall till fall, konstaterar han.

Enligt Tallqvist finns det flera tekniska frågor som måste lösas, som till exempel om valurnan ska bäras ut eller inte. Det faktum att hela vallokalen måste stängas då någon röstar utomhus gör också saken komplicerad.

I Ingå meddelar informatören Kristoffer Nöjd att kommunen preliminärt följer de nationella föreskrifterna, men att det kan hända att pandemigruppen tar ställning till saken på fredag. Också Sjundeå meddelar informatören Hellevi Raita att det ska vara möjligt att rösta utomhus vid alla vallokaler.

Enligt coronaanvisningarna för väljarna i välfärdsområdesvalet har särskilda åtgärder planerats för att väljare med luftvägssymtom och väljare i karantän eller isolering ska kunna rösta.

Den 11 november 2021 har Justitieministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gjort upp anvisningar om beaktande av coronaläget för valnämnden.