Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stark etapp av Jasmin Kähärä avgjorde stafetten för Vuokatti – Lauri Lepistös fartökning blev för svår för Pohti Ski Team

Från 2022
Jasmin Kähärä växlar över till Vilma Nissinen.
Bild: Lehtikuva

Damernas stafett i finska cupen blev aldrig spännande. Jasmin Kähärä visade fin form då hon avgjorde stafetten på sin andra etapp. I herrarnas stafett föll avgörandet på den sista sträckan.

När damerna åkte säsongens första stafett i finska cupen i början av november gick segern till Vuokatti Ski Team Kainuu före Vantaan Hiihtoseura. Samma lag hamnade också högst upp i resultatlistan i vinterns andra stafett.

Men någon duell om segern blev det inte i Vanda. Jasmin Kähärä avgjorde stafetten på den andra etappen. OS-laddande Kähärä drog upp ett försprång på nästan 40 sekunder till Vandalaget på sin femkilometersetapp.

– På uppvärmningen kändes det ganska så dåligt men i tävlingen gick det bättre. Det här var ett lyckat genrep, jag fick två bra tävlingar, säger Kähärä till Yle.

Jasmi Joensuu åkte den sista etappen för Vantaan Hiihtoseura men hon fick aldrig rygg på Vuokattis ankare Vilma Nissinen. Joensuu plockade in drygt hälften av Vuokattis försprång på hemmabanan men närmare än så kom hon inte.

– 40 sekunder var lite för mycket i dag. Det skulle ha krävts ett misslyckade av det andra laget för att vi skulle ha haft en chans. Det har ändå varit två bra tävlingar för mig här, allt känns bra. Det är småsaker att fila på så blir det bra till OS, säger Joensuu.

Vuokatti Ski Team Kainuu tog säsongens andra stafettseger med en marginal på 19,7 sekunder till Vantaan Hiihtoseura. Kainuun Hiihtoseura gick i mål som trea.

Den tidigare landslagsåkaren Laura Mononen ställde också upp i stafetten för Hämeenlinnan Hiihtoseura. Laget låg på sjunde plats då Mononen gick ut på ankaretappen och hon lyfte upp laget till en slutlig femte plats.

Lepistö avgjorde på sista etappen

I herrarnas stafett var det en duell om segern mellan Jämin Jänne och Pohti Ski Team i lite mer än två etapper. Men på den sista sträckan avgjorde Lauri Lepistö stafetten till Jämin Jännes fördel.

Han hakade av sig Pohtis ankare Juuso Mäkelä i en uppförsbacke på det andra varvet av tre och kunde till slut åka mot en ohotad seger. Lepistö hade till och med råd med ett fall på det sista varvet.

– Emellanåt kan man falla men det var inte så farligt. Jag åkte i ett jämnt tempo under det första varvet och på den andra rundan drog jag på lite i backen och då började det hända saker, säger Lepistö.

En trött Mäkelä lyckades ta Pohti i mål på andra plats. Han tappade mycket på slutet men höll Emil Liekari från Vuokatti Ski Team Kainuu bakom sig.

– Jag försökte bara hålla Lepistös rygg så längre som möjligt. Sedan gällde det att ta sig i mål och som tur är stumnade jag inte helt. Vi hade väldigt bra skidor i dag, säger Mäkelä.

För IF Sibbo-Vargarna blev det en 19:e plats i stafetten. Laget med Jonas Nordström, Joachim Gustafsson, Benjamin Tulonen gick i mål dryg sex minuter efter Jämin Jänne.

Resultat:

Damer 3x5 km (f):

1. Vuokatti Ski Team Kainuu 38.09,6
(Eveliina Piippo, Jasmin Kähärä, Vilma Nissinen)

2. Vantaan Hiihtoserua +19,7
(Anni Kainulainen, Rebecca Immonen, Jasmi Joensuu)

3. Kainuun Hiihtoseura +1.44,4
(Heini Hokkanen, Anni Alakoski, Suvi Leinonen)

4. Ikaalisten Urheilijat +1.58,8
5. Hämeenlinnan Hiihtoseura +2.20,2
6. Team Skiers +2.45,3

Herrar 3x7,5 km (f):

1. Jämin Jänne 51.52,8
(Aku Nikander, Markus Vuorela, Lauri Lepistö)

2. Pohti Ski Team +23,4
(Heikki Korpela, Joel Ikonen, Juuso Mäkelä)

3. Vuokatti Ski Team Kainuu +30,0
(Topi Kuorelahti, Tino Tiilikainen, Emil Liekari)

4. Ilmajoen Kisailijat +32,4
5. Kuusamon Erä-Veikot +33,7
6. Mikkelin Hiihtäjät +51,4
---------------
19. IF Sibbo-Vargarna +6.12,1
(Jonas Nordström, Joachim Gustafsson, Benjamin Tulonen)

Diskussion om artikeln