Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häftiga demonstrationer i Kiev till stöd för den förra presidenten Petro Porosjenko

Från 2022
En man håller i en skylt med texten "Porosjenko är min president" i Kiev, Ukraina.
Bildtext Andrej är en av de som demonstrerade i Kiev på onsdagen. På skylten han bär står det "Porosjenko är min president".
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Hundratals personer demonstrerade på onsdagen i Ukrainas huvudstad Kiev till stöd för landets tidigare president Petro Porosjenko, som ställs inför rätta misstänkt för bland annat landsförräderi.

Rättegången mot Porosjenko började på måndagen men avbröts sent på kvällen. På onsdagen fortsatte domstolen sitt arbete och Porosjenko försattes på fri fot mot en garantisumma på en miljard Hryvnia, vilket motsvarar cirka 34 miljoner euro.

Åtalet går ut på att han har medverkat i att finansiera terrorism och begått landsförräderi i samband med kolköp från den ockuperade delen av Ukraina.

Porosjenko var Ukrainas president 2014–2019 och förlorade i valet 2019 mot den nuvarande presidenten Volodymyr Zelenskyi.

Hundratals demonstranter stöder Porosjenko

Anhängare till Petro Porosjenko och hans parti Europeisk solidaritet har demonstrerat utanför domstolen och i närheten av presidentens kanslibyggnad i Kiev. Tidvis var demonstrationerna våldsamma och en polis och en demonstrant uppges ha skadats.

Hur den juridiska processen än fortsätter finns det starka tecken på att den redan nu har blivit en inrikespolitisk stridsfråga och kan leda till djup splittring i Ukraina.

Demonstration i Kiev, Ukraina.
Bildtext Luften var tjock av partyrök under demonstrationen i närheten av presidentkansliet.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Utrikespasset beslagtogs

Domstolen kräver att Porosjenko i väntan på fortsatt rättsbehandling inte lämnar Kiev eller Kievområdet. Han måste också omedelbart infinna sig då han kallas till någon instans inom rättsväsendet.

Om han byter jobb eller bostad måste han anmäla om det till domstolen. Hans utrikespass togs i beslag.

Ukrainas president Petro Porosjenko.
Bildtext Petro Porosjenko var Ukrainas president åren 2014–2019.
Bild: MIKHAIL PALINCHAK

Enligt åklagaren kan det strängaste straffet bli 15 år i fängelse, medan många politiker och journalister i Ukraina gissar på ett lindrigare straff, till exempel husarrest.

Nyhetsbyrån Unian bedömer att processen inte nödvändigtvis behöver sluta i ett hårt straff även om garantisumman är väldigt stor. Enligt nyhetsbyrån finns det exempel på fall där åtalade som har dömts till höga garantisummor senare har fått milda straff.

Litar på att han är oskyldig

Bland dem som demonstrerade utanför presidentkansliet i Kiev på onsdag kväll var Alla Ponomarenko och Natalja Dienko. De är upprörda över åtalet mot Porosjenko och övertygade om att det handlar om en politisk process.

– De hittade inga grunder för att döma honom så de skrev nya lagar, säger Dienko.

Demonstranter i Kiev, Ukraina. En av dem bär en skylt med texten "Keep calm I'll be back Poroshenko".
Bildtext Demonstranterna Natalja Dienko och Alla Ponomarenko (i mitten) litar på Porosjenko.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

De talar om den roll Porosjenko spelade i början av kriget 2014. Då hade militären varken skor eller kläder och det behövdes pengar och stöd från utlandet.

– Det är Porosjenko som lyckades väcka omvärlden till att ge oss bidrag och stöd, säger Alla Ponomarenko.

En folkmassa under en demonstration i Kiev, Ukraina.
Bildtext Hundratals samlades i Kiev på onsdagen för att visa sitt stöd för den före detta presidenten.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

De som demonstrerar mot rättegången mot Petro Porosjenko litar inte på det ukrainska rättsväsendet och tror därför inte på någon rättvis dom.

– Vi är inte domare och har inte tillgång till bevis eller dokument och ni frågar om vi är helt säkra på om att det handlar om politik. Det är vi, därför att vi vet att Porosjenko aldrig skulle förråda Ukraina, säger Natalja Dienko.